BoE nezmenila úrokové sadzby

Štvrtok bol z hľadiska počtu makroekonomických dát chudobný. Na trhu však aj napriek tomu nechýbala volatilita, ktorú prinieslo rozhodnutie Bank of England. V Európe sa však okrem zasadnutia Bank of England vyhlasovali index výrobných cien vo Švajčiarsku, ktorý na mesačnej báze rástol o 0,1 %, očakávania pritom boli len mierne nad a to 0,2 %. Medziročne je však tento ukazovateľ nižší a to až -1 %, čo je v súlade s očakávaniami.

Najsledovanejšou udalosťou dňa bolo zasadnutie Bank of England, kde sa rozhodovalo o tom, či sa zníži hlavná úroková sadzba. Analytici očakávali zníženie na 0,25 %, pričom podľa Fed Funds bola až 80 % pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb. Libra tak voči doláru rastie o 1,2 % a akciový index FTSE 100 sa po tomto vyhláseni prepadol a vymazal straty, ktoré získal počas dňa. Európske akciové indexy tak končili obchodný deň prevažne v zisku: DAX +1,39 %, CAC 40 +1,16 %, FTSE 100 -0.24 %, Euro Stoxx +1,26 %.

Za oceánom bol zverejnený počet nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré za mesiac júl rastú o 254 tisíc, čo je oproti očakávaniu 265 tisíc mierne zlepšenie. Tento ukazovateľ tak ostáva vzhľadom na predošlú hodnotu nezmenný. V USA sa vyhlasoval aj index cien výrobcov, ktorý zaznamenal prevažne pozitívny vývoj a na mesačnej bázy tak rastie o 0,5 %. Medziročne rastie o niečo menej, a to 0,3 %, čo je vzhľadom na predikcie pozitívny vývoj. Tento ukazovateľ sa následne vyhlasoval aj očistený o ceny zo sektorov „Food & Energy“. V tomto ukazovateli je tak na ročnej báze vidieť podstatne vyšší rast a to 1,3 %, pričom prekonáva aj odhady analytikov na úrovni 1,1 %. Americké indexy končili deň takťiež prevažne v zisku SPX +0.52 %, Dow Jones +0.72 %, NASDAQ +0.57 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy