Paul Krugman: K slovu sa dostávajú lacné peniaze, využime to

, NYTimes Foto: TASR/AP

Ako si máme vysvetliť mimoriadny prepad dlhodobých úrokových sadzieb?

Paul Krugman v NY Times píše, že vďaka tomu, čo sa vo svete deje, od Trumpa po Brexit, je ťažké sústrediť sa na vývoj na finančných trhoch. Najmä preto, že bezprostredne nehrozí žiadna nová kríza. Pritom v poslednom čase sa dejú aj mimoriadne veci, a to najmä na trhoch s dlhopismi.

Konkrétne došlo k mimoriadnemu prepadu dlhodobých úrokových sadzieb. V podstate investori sú ochotní ponúknuť vládam peniaze za nič, alebo ešte za menej ako nič. Čo to znamená?

Niektorí komentátori vinia Federálny rezervný systém a Európsku centrálnu banku z ich inžinierstva "umelo nízkych" úrokových sadzieb, ktoré podporujú špekulácie a narúšajú ekonomiku. Treba si však uvedomiť, prečo tieto kroky dávajú zmysel.

História nám ukazuje, že ak je monetárna politika príliš uvoľnená, inflácia sa dostáva mimo kontrolu. Ale to nemusí byť pravda. Vývoj nám hovorí okrem iného aj to, že úrokové sadzby vlastne nie sú dostatočne nízko. Ale prečo?

Tak ako v minulosti, aj dnes sa lacné dlhopisy odrážajú vo veľmi nízkych vládnych výpožičných nákladoch. Investori hľadajú bezpečný prístav a hromadia americké, či nemecké vládne dlhopisy, pretože sa boja nakupovať rizikovejšie aktíva. Určitý náznak takéhoto procesu strachu tu máme aj teraz.

Tak čo sa v skutočnosti deje? Myslím, že nás čakajú veľké kapitulácie. Až donedávna sa investori správali, ako by stále očakávali návrat k tomu, na čo sme boli zvyknutí za normálnych podmienok. Teraz už hodili uterák do ringu, pripúšťajú, že pretrvávajúca slabosť je nový normál. To znamená nízke krátkodobé úrokové sadzby na veľmi dlhý čas a odteraz aj nízke dlhodobé sadzby. Mnohým sa nepáči, čo sa práve deje, ale zvýšenie sadzieb by bol pre slabé ekonomiky akt bláznovstva, ktorý by nás zatlačiť späť do recesie.

Čo by mali tvorcovia politík robiť, namiesto akceptovania neuveriteľne lacného financovania ponúkaného na trhoch? Existujú obrovské nesplnené požiadavky na verejné investície, tak prečo si nepožičať peniaze za týchto výhodných podmienok a pustiť sa do potrebných opráv a rekonštrukcií? Určite by to stálo za to, navyše by sa tým vytvorili aj ďalšie pracovné miesta.

Viem, správa o deficite predstavuje strašné varovanie pred zlom verejného dlhu. Ale toto zlo sa týka všetkého, minimálne za obdobie ostatných osem rokov. Je čas prestať brať tieto hrozby vážne.

Hovorí sa, že peniaze vládnu svetu. Ale lacné peniaze nám dnes hovoria veľmi jasne, mali by sme investovať do našej budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy