Pellegrini navrhuje zjednotiť systém čerpania eurofondov

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini považuje za ďalšiu prioritu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti kohéznej politiky obnovu dôvery prijímateľov finančnej pomoci. Čerpanie eurofondov je podľa neho aj napriek niektorým zlepšeniam naďalej komplikované a častokrát prijímateľov na úrovni miest a obcí demotivuje.

Zjednotenie systému čerpania eurofondov a obnovu dôvery prijímateľov finančnej pomoci považuje podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer – SD) za priority slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti kohéznej politiky. Čerpanie eurofondov je podľa neho aj napriek niektorým zlepšeniam naďalej komplikované a častokrát prijímateľov na úrovni miest a obcí demotivuje. Pellegrini o tom v stredu oboznámil poslancov Európskeho parlamentu počas tzv. híringu, informovala vo štvrtok hovorkyňa vicepremiéra Monika Hucáková.

„Nemôžeme považovať mestá a obce, teda prijímateľov za potenciálnych defraudantov, alebo tých, ktorí chcú zneužiť tieto prostriedky, ale musíme ich vnímať ako partnerov,“ povedal Pellegrini. „Ak sú obce a mestá schopné narábať dobre a efektívne so zdrojmi svojich vlastných daňových poplatníkov a zo svojich rozpočtov, tak predpokladáme, že rovnako transparentne a efektívne budú schopní nakladať aj so zdrojmi zo štrukturálnych fondov, a tak zvyšovať kvalitu života svojich občanov,“ dodal vicepremiér.

Slovenské predsedníctvo chce v najbližších mesiacoch naštartovať reformu kohéznej politiky. Jednoduchšie pravidlá by mali prijímateľov motivovať, aby sa hlásili do výziev a projektov a využívali investičné zdroje. „Štrukturálne fondy, kohézna politika a politika súdržnosti majú obrovské pozitíva, ktoré v reálnom živote môžu občania pocítiť. Ale majú naopak extrémne zlú reputáciu, hoci ich reálne prínosy sú zjavné,“ upozornil Pellegrini. Preto podľa neho treba tieto oblasti propagovať a poukazovať práve na ich potrebu a uľahčovanie života v regiónoch.

Kohézna politika je zameraná na znižovanie regionálnych rozdielov a patrí k najväčším v EÚ na prerozdeľovanie eurofondov. Kohézna politika je často predmetom kritiky, keďže tieto prostriedky sa využívajú aj na projekty pochybného významu.

Proces híringov pokračuje aj vo štvrtok. Pellegrini bude v Európskom parlamente informovať o prioritách jednotného digitálneho trhu pred výborom pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy