EÚ a Monako podpísali zmluvu o výmene daňových informácií

Zmluva s Monakom je v poradí piatou svojho druhu, ktorej predchádzali zmluvy so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, San Marínom a Andorrou.

Európska únia podpísala zmluvu s Monackým kniežactvom o výmene informácií na daňové účely. Ako ďalej informoval Tlačový odbor Ministerstva financií SR, zmluva by mala prispieť k boju proti daňovým únikom, nakoľko zavádza povinnú automatickú výmenu informácií o finančných účtoch medzi EÚ a Monakom. Za EÚ zmluvu podpísal predseda Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti (Ecofin) a minister financií SR Peter Kažimír, v mene Monackého kniežatstva predseda vlády Serge Telle.

 

Zmluva s Monakom je v poradí piatou svojho druhu, ktorej predchádzali zmluvy so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, San Marínom a Andorrou. "Dnešná dohoda je dôležitým krokom vpred vo vzájomnej spolupráci medzi EÚ a Monakom v oblasti priamych daní. Dohoda dokazuje, že členské štáty a EÚ na jednej strane a Monako na strane druhej zdieľajú spoločný cieľ na zlepšenie dodržiavania daňových predpisov na základe vzájomnej automatickej výmeny informácií o finančných účtoch,“ uviedol Kažimír.

Zmluva umožní vyplniť zostávajúce medzery v oblasti výmeny informácií na daňové účely a zabezpečí konzistentné uplatňovanie súčasných pravidiel. Obmedzuje možnosti daňovníkov vyhýbať sa oznamovaniu údajov daňovej správe presúvaním aktív. Predmetom automatickej výmeny budú údaje o úrokových príjmoch, o zostatkoch na účtoch, ako aj o príjmoch z predaja finančných aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy