Čo by spôsobil kolaps monetárneho systému: Zlato strojnásobí svoju hodnotu

, IW;CLSA;HSBC Foto: SITA/AP;YT/Kitco NEWS

Brexit je dobrým príkladom toho, ako všetkým ekonómom, analytikom a investorom dokázať, že nič nie je vopred dané. Prekvapujúci vývoj, opačný všetkým očakávaniam, nahráva bezpečným prístavom. Ak nás čakajú ďalšie podobné prekvapenia, drahé kovy môžu napriek všetkej logike ďalej posilňovať.

Christopher Wood zo spoločnosti CLSA je optimista. Vzhľadom na vývoj na trhoch verí, že zlato má potenciál v najbližšej dobe strojnásobiť svoju hodnotu. Kov od začiatku roka posilnil zhruba o štvrtinu a po Brexite sa jeho cena ustálila nad 1 300 dolárov  za trójsku uncu. "Na zlate je viditeľný dlhodobý býčí výhľad s konečnou cenou okolo 4 200 USD za uncu," píše Wood vo svojej poznámke klientom.

Hlavným ťahúňom ceny zlata sú podľa Wooda centrálne banky. "Centrálne banky, vrátane tej najdôležitejšej, teda americkej, nebudú môcť opustiť nekonvenčnú monetárnu politiku normálnym spôsobom a budú v tej či onej forme pokračovať v expanzii svojich bilancií. To povedie k diskreditácii centrálnych bánk pokračujúcich v expanzívnej politike, ohrozujúcich stabilitu a integritu súčasného systému papierových peňazí," tvrdí Wood.

Neschopnosť centrálnych bánk ukončiť expanzívnu politiku v snahe podporovať ekonomiku podľa Wooda skončí krachom súčasného menového systému. Ak by k tomu skutočne došlo, musel by sa svet vrátiť k určitému fyzickému štandardu, čo by malo na zlato a jeho cenu pozitívny vplyv.

Vďaka rastu ceny zlata by sa tiež výrazne zlepšila situácia ťažobných spoločností, ktoré sa v súčasnosti ako skupina (podľa indexu Arca Gold Bugs ETF) obchodujú na rovnakej úrovni ako v roku 2002, kedy sa zlato obchodovalo za 310 USD za trójsku uncu. V dlhodobom horizonte sú tieto akcie podľa Wooda takisto veľmi zaujímavé, ide ale o beh na dlhú trať. "Táto investícia by mala byť vnímaná ako poistenie, nie ako krátkodobý obchod," zdôrazňuje Wood.

Aj podľa stratéga Jamesa Steela z HSBC by malo zlato vďaka neistej situácii a problémom v globálnej ekonomike s najväčšou pravdepodobnosťou posilňovať. Steel síce nie je až tak výrazným zlatým býkom ako Wood, ale kombinácia dopytu po bezpečných prístavoch po britskom referende, holubičích postojov Fedu a záporných sadzieb, vedú investorov k vyhľadávaniu akéhokoľvek ziskového aktíva, a to by malo zlatu určite pomôcť. "Naďalej očakávame, že niektoré z týchto faktorov, najmä pokračovanie uvoľnenej politiky Fedu a dopytu zo strany investorov, by mali pomôcť zlatu. Keď sa k tomu pridá dopyt po bezpečných investíciách po britskom rozhodnutí odísť z Európskej únie, je situácia pomerne jasná," tvrdí Steel.

V prospech zlata momentálne hrajú ako krátkodobé vplyvy vymenované Steelom, tak možné dlhodobé faktory, ako je zmena finančného systému. V prvom prípade nie je o čom polemizovať, v tom druhom ide možno až o konšpiračnú teóriu. Ale ako sme už neraz boli svedkami, očakávania väčšiny a napohľad logické dôvody sa nemusia vždy zhodovať s realitou.

Súvisiace články

Aktuálne správy