Nový šéf ŠFRB chce zjednodušiť podmienky podpory bývania

K ďalším hlavným zámerom nového generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Juraja Kurňavku patria pokračovanie v poskytovaní zvýhodnenej štátnej podpory v oblasti výstavby a obnovy bytového fondu, podpora najmä mladých rodín a znevýhodnených skupín občanov, ako aj rozšírenie portfólia produktov pre vymedzené skupiny.

Nový generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) Juraj Kurňavka chce zatraktívniť produkty inštitúcie odbúraním nadbytočnej byrokracie a zjednodušiť podmienky pri podávaní žiadostí o poskytnutie podpory. Za svoje ďalšie hlavné zámery považuje pokračovanie v poskytovaní zvýhodnenej štátnej podpory v oblasti výstavby a obnovy bytového fondu, podporu najmä mladých rodín a znevýhodnených skupín občanov, ako aj rozšírenie portfólia produktov pre vymedzené skupiny.

„V súvislosti s procesom demografického starnutia obyvateľstva treba zvýhodniť a zatraktívniť podmienky na výstavbu a obnovu zariadení sociálnych služieb,“ uviedol v stredu Kurňavka pre agentúru SITA. Za potrebné tiež považuje „modifikovať podmienky na výstavbu nájomných bytov, upraviť finančné limity poskytovanej podpory v súvislosti so zabezpečením sprísnených požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov a zlepšiť podmienky pre mobilitu pracovnej sily podporou nájomného bývania“. Štyridsaťtriročný Kurňavka tvrdí, že ide o ambiciózne ciele, ktorých potreba vyplýva z doterajších skúseností pri poskytovaní podpory zo ŠFRB, z demografického vývoja spoločnosti a súčasného stavu bytového fondu na Slovensku.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (Sieť) vymenoval Kurňavku za generálneho riaditeľa ŠFRB 8. júla na základe výsledku výberového konania. „Do výberového konania na pozíciu generálneho riaditeľa ŠFRB sa prihlásilo šesť uchádzačov, z ktorých všetci splnili predpísané kritériá a boli pozvaní do výberového konania,“ potvrdilo v utorok ministerstvo dopravy. Kritéria a požiadavky stanovené vo výberovom konaní overené formou písomného odborného testu a prostredníctvom osobného pohovoru pred výberovou komisiou splnil Juraj Kurňavka,“ uviedlo ministerstvo.

Bývalú generálnu riaditeľku ŠFRB Danu Pištovú odvolal minister Brecely v máji a na jej miesto vymenoval dočasne do výberového konania Petra Dolinského.

Štátny fond rozvoja bývania bol zriadený zákonom z roku 1996, ktorý upravil jeho postavenie a vytvoril podmienky na poskytovanie štátnej podpory rozvoja bývania. Nový zákon o ŠFRB je účinný od 1. januára 2014. Prostredníctvom fondu sa financujú priority štátnej bytovej politiky schválené vládou pri rozširovaní a zveľaďovaní bytového fondu. Správu fondu v súlade so zákonom a štatútom vykonáva Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Rada fondu je poradný orgán ministra dopravy pre tvorbu a použitie jeho prostriedkov. Má jedenásť členov, z nich minister dopravy vymenúva šiestich na základe vlastného výberu a ostatných na návrh ministrov financií, vnútra a práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj predsedu Združenia miest a obcí Slovenska a prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Predsedom rady fondu je štátny tajomník, alebo iný zamestnanec ministerstva dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy