Poisťovne nesúhlasia s avizovaným zvýšením odvodu v regulovaných odvetviach

Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO) nesúhlasí s avizovanou zmenou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorá povedie k zdvojnásobeniu sadzby odvodu, ako aj k jeho trvalému charakteru. Konštatuje sa to v stanovisku, ktoré poskytla manažérka pre komunikáciu SLASPO Eva Jacková.
Poisťovne pripomínajú, že v súčasnosti platný zákon bol Ministerstvom financií (MF) SR ešte v roku 2012 predkladaný ako dočasné opatrenie na spravodlivejšie a ekonomicky efektívnejšie rozdelenie bremena vplyvov globálnej finančnej a hospodárskej krízy. Neskôr bola jeho platnosť predĺžená do roku 2016. „Hoci poisťovací sektor ako taký nestál v rámci Európskej únie za vznikom finančnej krízy, poisťovne potrebu podpory ekonomiky prijali a akceptovali tiež dočasný status tejto „osobitnej dane“,“ pripomína asociácia.
Zároveň upozorňuje, že poisťovníctvo už v súčasnosti podlieha okrem osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach aj ďalšiemu osobitnému odvodu vo výške 8 % z prijatého poistného z povinného zmluvného poistenia. Spolu s nárokmi, ktoré kladie na poisťovne aplikácia novej regulácie podľa smernice Solvency II, tak podľa SLASPO dochádza k významnému zvýšeniu nárokov na poisťovne. „To môže spôsobiť urýchľovanie rozhodovania materských spoločností, aby svoje dcérske spoločnosti na Slovensku transformovali na pobočky,“ varuje asociácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy