Deutsche Bank: Tu je náš 6 bodový plán na vyriešenie európskej bankovej krízy

, Business Insider Foto: SITA/AP

V dôsledku britského hlasovania o opustení Európskej únie, sú Taliani najnovší európsky národ, ktorý sa dostáva do popredia pozornosti. Finančný sektor krajiny je na pokraji zrútenia, a referendum o ústavných reformách v októbri má potenciál zvrhnúť vládu súčasného premiéra a spôsobiť bezprecedentnú politickú krízu.

To všetko len zvyšuje špekulácie, že Taliansko by mohla byť krajina, ktorá dokáže vyprovokovať eventuálne zrútenie európskeho projektu. Je zrejmé, že by šlo o výsledok, ktorý nikto, najmä však európske banky, nechce. Výsledkom je, že analytici a stratégovia po celom kontinente hľadajú riešenie, ako dostať Taliansko z problémov. Analytici Deutsche Bank sú touto otázkou obzvlášť posadnutí. Vo svojej ostatnej, 37-stranovej poznámke zameranej na dianie v Európe, analytici Deutsche Bank pod vedením hlavného ekonóma Marka Walla, predložili svoj plán. Šesť krokov, ktoré by mali pomôcť zachrániť európsky bankový a finančný sektor počas aktuálnej búrky. Tento plán poskytuje vynikajúce zhrnutie všetkých najväčších problémov, ktorým čelí európske bankovníctvo a poskytuje niektoré riešenia týchto problémov. 


 


– Naliatie okolo 28 miliárd eur do talianskych bánk by pomohlo vysporiadať sa krajine s problémom nesplácaných úverov. Deutsche Bank tvrdí, že problémové úvery by mali byť ponúknuté za trhovú cenu, bez zľavy.

– Tak štátna pomoc, ako aj záchranné balíčky, by mali byť pozastavené, ak to ECB vyhodnotí, že je to nutné kvôli "vážnemu ekonomickému narušeniu", teda niečomu, čo sa práve teraz deje.

– Umožniť rekapitalizáciu bánk na federálnej úrovni, v ideálnom prípade z Európskeho stabilizačného mechanizmu, celoeurópskej organizácie, ktorá má za úlohu riešenie kríz a poskytovanie núdzových pôžičiek. Deutsche Bank poznamenáva, že rekapitalizácia musí prísť na národnej úrovni, kvôli jasným  "právnym a politickým prekážkam."

– Deutsche Bank tvrdí, že zrýchlenie zavedenia celoeurópskej bankovej únie, ktorá by zahŕňala systémy ochrany vkladov širšej Európy, by mohlo pomôcť zabezpečiť stabilitu. Banková únia eurozóny vznikla v roku 2012 a v súčasnosti zahŕňa dva kľúčové systémy, jednotný mechanizmus dohľadu a jednotný mechanizmus riešenia krízových situácií úverových inštitúcií.

– ECB by mala upustiť od ďalších sprísňujúcich kapitálových opatrení. Kapitálové kontroly by sa mali zvýšiť približne o 1 % do roku 2019.

– Deutsche Bank tvrdí, že ECB by mala odolať ďalšiemu zníženiu základnej úrokovej depozitnej sadzby. V súčasnosti je na úrovni na 0,4 %, zároveň upozorňuje, že ECB by mala postupovať pružnejšie, pokiaľ ide o menovú politiku. "Ďalšie zníženie sadzieb by malo veľmi obmedzený vplyv na výmenný kurz, zatiaľ čo by vyvolalo ďalšie poškodenie bankového systému," poznamenáva DB.


"Predložili sme zoznam, ako postupovať aby sme dosiahli posilnenie stability talianskeho a európskeho bankového systému. Bolo by to zásadným prínosom pre celú eurozónu a zároveň aj zbraňou v boji proti neistote prameniacej z Brexitu. Odlišné krátkodobé politické záujmy krajín, ako aj regulačné a právne obmedzenia, predstavujú významnú prekážku v prevencii finančnej nestability," píšu analytici.

na záver ešte dodajme, že Deutsche Bank bola nedávno veľmi kritická pokiaľ ide o právomoci v Európe. Na začiatku júna tvrdila, že politika ECB by mohla mať katastrofické následky a že "ohrozuje európsky projekt ako celok z dôvodu dosiahnutia krátkodobej finančnej stability".

Súvisiace články

Aktuálne správy