Mnohé varovania odborníkov pred dôsledkami brexitu sa začínajú napĺňať

Mnohé varovania odborníkov pred júnovým referendom o členstve Británie v Európskej únii (EÚ) o dôsledkoch brexitu sa začínajú napĺňať. Uviedol dnes v britskom parlamente guvernér centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Carney a ďalší členovia BoE v parlamente informujú o opatreniach, ktoré banka prijme po referende 23. júna. Predložili aj najnovšiu správu o britskom finančnom systéme.
Guvernér poznamenal, že Bank of England do poslednej chvíle kritizovala referendum o členstve krajiny v EÚ a varovala pred brexitom, teda vystúpením z bloku.
Carney tiež uviedol, že nerozhodol dopredu o tom, aké kroky má prijať menový výbor banky, ak voliči zahlasujú za brexit. Pred plebiscitom musel totiž obhajovať varovanie BoE, v ktorom banka upozornila na riziká spojené s odchodom z únie.
BoE pred referendom vystríhala voličov, že brexit povedie k spomaleniu ekonomiky, ktorá sa postupom času prepadne do recesie. To nahnevalo lídrov kampane za brexit.
Dnes Carney v parlamente vyhlásil, že BoE bude po brexite zrejme musieť poskytnúť ekonomike nové stimuly. Guvernér už koncom júna naznačil, že banka možno už v lete napumpuje do ekonomiky ďalšie peniaze.
Carney a členovia Menového výboru sa zídu tento týždeň a s najväčšou pravdepodobnosťou budú diskutovať aj o úrokových sadzbách.
BoE by mala vo štvrtok 14. júla oznámiť, či úroky zníži, alebo ich zatiaľ ponechá bez zmeny.

Súvisiace články

Aktuálne správy