Fenomén 90-tych je späť: Pokémoni sa vracajú, akcie Nintendo stúpajú

, ČTK;reuters Foto: SITA/AP

Akcie japonského výrobcu herných konzol a hier Nintendo pokračujú v silnom raste. Môže za to nádej, že vysoký záujem o novú videohru Pokémon Go pre inteligentné telefóny zvýši zisk firmy.

V pondelok podľa Bloombergu akcie stúpli o viac ako 24 percent a od piatku posilnili o 36 percent. Trhová hodnota firmy tak za dva dni vzrástla o 7,5 miliardy dolárov!

Rast akcií vyvolala piatková správa, že nová hra sa v USA dostala medzi najsťahovanejšie bezplatné aplikácie v iTunes, obchode firmy Apple. Nádej, že dlho očakávaný presun Nintenda do hier pre mobilné telefóny podporí zisk, nielen zvýšila trhovú kapitalizáciu firmy za dva dni o viac ako tretinu, ale vyvolala aj veľký záujem o obchodovanie s akciami. Objem obchodov bol najvyšší od vlaňajšieho októbra.

Producentmi hry sú herný vývojár Niantic a firma Pokémon Company (v spoluvlastníctve práve Nintendom). Minulý týždeň bola hra oficiálne spustená v USA, Austrálii a na Novom Zélande, čoskoro sa má objaviť aj v Japonsku. Stiahnuť si ju ale do smartfónu možno aj na iných trhoch.

Hra Pokémon Go oživila fenomén z deväťdesiatych rokov a prelomu tisícročí najmä tým, že využíva takzvanú rozšírenú realitu (augmented reality – AR). Hráč sa pomocou GPS a kamery na telefóne pohybuje v oblasti, v ktorej sa v danom momente skutočne nachádza. Na displeji ale vidí aj "vreckové príšerky", tzv. Pokémonov, ktoré môže zbierať a následne bojovať s inými hráčmi.

Hra bola populárna už dávnejšie, vo svojom originálnom prevedení na prenosnej konzole Game Boy. Práve technológia využívajúca rozšírenú realitu ale všetko posunula oveľa bližšie pôvodnému príbehu.

Pre Nintendo je veľký ohlas hry prielomový, japonská firma totiž, ako pripomína agentúra Reuters, donedávna razila stratégiu ochrany svojho tradičného biznisu – herných konzol. A to tým, že sa dištancovala od rastúceho odvetvia mobilných aplikácií. Po tlaku akcionárov ale už na jar prišla hra Miitomo, ktorá však úspech nezaznamenala. Teraz sa zdá, že s oživením pokémonov Nintendo opäť našlo pomyselnú zlatú žilu. "Predáva sa zatiaľ viac, než sme očakávali. Ako si hráči budujú inventár pokémonov, utrácajú peniaze za ich prechovávanie, tréning alebo súboje," cituje Reuters analytickú firmu Macquarie Securities.

Nintendo už oznámilo, že do konca fiškálneho roka plánuje dodať na trh ďalšie štyri hry pre smartfóny. Sľubuje si od nich, že zvýši ročný prevádzkový zisk o tretinu na sumu okolo 450 miliónov dolárov. 

Súvisiace články

Aktuálne správy