Tajné priznanie centrálneho bankára: Je to pretek, ktorý nebude mať víťaza

, Yahoo finance;Real Vision TV

J. Kyle Bass je zakladateľom Hayman Capital Management. Za jeden z vrcholov svojho profesijného života považuje osobné stretnutie na súkromnej schôdzke s jedným z najvyšších centrálnych bankárov.

"Mal som fascinujúci pocit po stretnutí s jedným z najlepších centrálnych bankárov sveta, bolo to súkromné stretnutie, asi pred troma rokmi. A on mi povedal," vieš Kyle, kvantitatívne uvoľňovanie funguje iba v prípade, že si jediná krajina, ktorá to robí." Teraz by niečo také už verejne nepovedal," tvrdí J.Kyle Bass v rozsiahlom rozhovore pre Real Vision televíziu. Bass samozrejme nezverejnil meno centrálneho bankára, s ktorým sa stretol, ale poznamenal, že to bol "jeden zo štyroch najlepších centrálnych bankárov sveta."

"Je to ale nepríjemný zážitok, pretože keď sa pozriem dnes vôkol po celom svete, všetci sme na rovnakej lodi. Musíme sa pokúšať prostredníctvom nášho ministerstva financií a Fedu presvedčiť zvyšok sveta, aby nedevalvoval proti nám, zatiaľ čo my sa potichu snažíme devalvovať proti nim. Je to pretek, smerom ku dnu. Nedostatok účinnejšej politiky, už neexistuje žiadna cesta von."

V dôsledku finančnej krízy centrálni bankári po celom svete rozpútali vojnu ultraľahkej menovej politiky. Jedným z opatrení sú rozsiahle nákupy dlhopisov, známe ako kvantitatívne uvoľňovanie. O osem rokov po kríze z roku 2008 sú úrokové sadzby stále na, alebo blízko nuly. V niektorých prípadoch dokonca negatívne.

Bass si myslí, že centrálni bankári sa vyberú cestou ešte agresívnejšieho uvoľnenia menovej politiky, v podobe vrtuľníkových peňazí. "Som presvedčený, že neexistuje žiadna cesta von. Riešenie problému vrtuľníkovými peniazmi je prirodzený, logický krok. Som rád, že nie som centrálnym bankárom, ale ako globálny účastník, a čo je dôležitejšie, ako globálny občan, musíte vedieť, ako rozdeliť svoj majetok na základe tohto scenára. Musíte vlastniť výrobné aktíva, aby ste sa pokúsili takejto politike brániť."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy