Ekonómovia odhadli straty, ktoré spôsobili Západu protiruské sankcie

, Sputnik Foto: SITA/AP

Francúzske výskumné stredisko vo sfére medzinárodnej ekonomiky (CEPII) odhadlo exportné straty západných krajín spôsobené protiruskými sankciami.

"Tieto straty odhadujeme na úrovni 60,2 miliardy dolárov v období od roku 2014 do júna roku 2015. Zistili sme, že väčšina negatívnych následkov je spojená s tovarom, na ktoré nie sú bezprostredne zamerané ruské odvetné opatrenia (napríklad embargo na dovoz poľnohospodárskych výrobkov)," píše sa v správe francúzskeho strediska.

V CEPII okrem toho dospeli k záveru, že väčšina strát je spojená s akciami Západu, nie s odpoveďou Ruska.

Autori dokumentu hodnotili následky sankcií z dvoch hľadísk. Na základe mesačných údajov OSN o obchodovaní s tovarom (údaje UN Comtrade) analyzovali dopad na vývoz do Ruska pre všetkých obchodných partnerov. Aj tých, ktorí sankcie nezavádzali. Okrem toho využili aj údaje  francúzskych spoločností.

Podľa slov expertov pripadá na krajiny Európskej únie 76,7 % všetkých strát. Autori štúdie predpokladajú, že prevažná časť vplyvu diplomatického konfliktu na export sa dá považovať za pridružené straty. V správe sa tiež hovorí o tom, že sankcie znížili pravdepodobnosť vývozu tovaru jednotlivými francúzskymi spoločnosťami.

Súvisiace články

Aktuálne správy