Japonský akciový trh uzatvoril obchodovanie na konci tohto týždňa poklesom

Japonský akciový trh uzatvoril obchodovanie na konci tohto týždňa poklesom, pod čo sa podpísal najmä opatrný prístup investorov vyčkávajúcich na informácie z amerického trhu práce. Informoval o tom server BBC.
Údaje o vývoji na pracovnom trhu v USA, ktoré dnes zverejní americké ministerstvo práce, sú považované za jeden z kľúčových faktorov, od ktorého bude závisieť načasovanie plánovaného zvýšenia úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Ekonómovia očakávajú, že ministerstvo práce oznámi za jún vytvorenie 175.000 nových pracovných miest. Ak by sa ich odhady vyplnili, bolo by to výrazné zlepšenie situácie po tom, čo v máji vzniklo iba 38.000 nových pracovných pozícií.
Japonský akciový trh musel stráviť aj horšie než očakávané údaje o vývoji miezd v Japonsku. Priemerné mesačné mzdy zaznamenali v máji medziročný pokles o 0,2 %, čo predstavuje prvý pokles za 11 mesiacov. Ekonómovia očakávali rast o 0,5 %. Navyše, prebytok na bežnom účte platobnej bilancie Japonska klesol výraznejšie, než sa čakalo.
Hlavný index tokijskej burzy Nikkei pre 225 akcií klesol na záver dnešného obchodovania o 1,11 % a obchodovanie uzatvoril na úrovni 15.106,98 bodu. Širší index Topix stratil z hodnoty 1,3 % a obchodovanie uzatvoril na úrovni 1209,88 bodu.
Pokles zaznamenali aj ďalšie ázijské trhy. Hlavný index juhokórejskej akciovej burzy Kospi klesol na záver obchodovania o 0,6 % na 1963,10 bodu. Hlavný index hongkonskej burzy zaznamenal pokles o 1 % a index burzy v Šanghaji klesol o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy