Penta kúpila ďalšiu nemocnicu, horskú

, ČTK ;iDnes

Investičná skupina Penta kúpila súkromnú Česko-nemeckú horskú nemocnicu Krkonoše vo Vrchlabí. Cena transakcie zverejnená nebola.

"Skutočne sme podpísali kúpnu zmluvu s vlastníkmi nemocnice vo Vrchlabí. Čakáme na zápis do obchodného registra a katastra nehnuteľností, postupne preberáme vedenie," uviedol pre Hospodárske noviny investičný riaditeľ Penty zodpovedný za akvizície zdravotníckych firiem Václav Jirků.

Riaditeľom nemocnice sa stal Ľudovít Pelikán, doposiaľ generálny riaditeľ spoločnosti Penta Hospitals. Bývalý riaditeľ Vladimír Dryml so svojou ponukou na odkúpenie nemocnice neuspel.

Podpis kúpnej zmluvy medzi Pentou a teraz už bývalým majiteľom Alexandrom Seidlom ukončil štvormesačný bezvládie vo vrchlabskej nemocnici, ktoré nastalo po odvolaní Vladimíra Drymla z riaditeľskej funkcie.

Bývalý senátor Dryml mal o kúpu nemocnice tiež záujem, podporu mu vyjadrovala aj časť zamestnancov nemocnice.

Dryml podľa denníka postup bývalého majiteľa kritizuje. "Bez lekárov a koncepcie neobstojíte a to Penta nemá," uviedol. Denníku oznámil, že tým pre neho práca vo Vrchlabí skončila. "Myslím, že sú iné nemocnice, kde budú mať záujem o moju prácu. Chcem pracovať s ľuďmi, ktorým môžem podať ruku, to už vo Vrchlabí nepôjde. Osobne som s Pentou rokoval, ale s inými ľuďmi, než ktorí teraz nemocnicu kúpili. Je teda otázka, či to kúpila Penta alebo niekto zo skupiny sám pre seba. Penta niečo sľúbila a nesplnila. Preto k nej nemám príliš dobrý vzťah a myslím si, že nie je všetko pravda, čo tvrdí Penta, "cituje Vladimíra Drymla iDnes. "Dôležité je, či to bude dobré pre pacientov a to je veľký otáznik. Penta sú hlavne podnikatelia. Dúfam, že nebudú chcieť len krátkodobo zarobiť, "dodal bývalý riaditeľ.

Investičná skupina špekulácie kontroverzného politika odmieta. Podľa hovorcu sa stačí pozrieť na výsledky Penty v Poľsku alebo na Slovensku. "Ak prevezmeme nejaké zdravotnícke zariadenie, vždy mu to prospeje. Ako zamestnancom, tak aj jeho klientom. Súkromné vlastníctvo nemocnice nie je nič, čo by bolo na úkor zdravotnej starostlivosti," povedal hovorca Penty Ivo Mravinac.

O cene transakcie zatiaľ obe strany mlčia. Podľa skorších informácií MF DNES sa však hovorilo o sume 120 miliónov korún. 

Súvisiace články

Aktuálne správy