5 najčastejších chýb, ktoré robíme pri cestovnom poistení

, seesame Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Úrazy či choroby sa nevyhýbajú ani tým najskúsenejším cestovateľom. Na cestách sa preto netreba spoliehať na šťastie, ale zabezpečiť sa pre každý prípad dobre zvoleným poistením. Cestovné poistenie nestojí veľa, vie však veľa peňazí ušetriť. Účinné je však len vtedy, ak si ho správne nastavíte. Ak spravíte chybu, poistenie vám bude nanič a náklady spojené so zranením, spôsobenou škodou či chorobou si budete musieť hradiť sami.

1. Nepoistím sa, mám predsa Európsky preukaz zdravotného poistenia
Nie, Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) nestačí. Nekryje všetky náklady a nepomôže vám pri návšteve súkromných zdravotníckych zariadení. S Európskym preukazom máte nárok na nevyhnutnú starostlivosť na území členských štátov EÚ, v Nórsku, Lichtenštajnsku, na Islande a vo Švajčiarsku za rovnakých podmienok ako domáci poistenci. Ak teda Nór dopláca za hospitalizáciu 500 eur, rovnakú sumu zaplatíte aj vy, až na to, že vy pravdepodobne nedisponujete nórskym platom. Vo väčšine krajín Únie sa za zdravotnú starostlivosť dopláca, vo Francúzsku napríklad musíte zaplatiť 30 % z ceny výkonu z vlastnej peňaženky. Pozor si treba dať aj na limity. V krajinách s mimoriadne drahým zdravotníctvom, ako napríklad USA, nemusí pri komplikovanej chorobe stačiť ani poistný limit. "Základom je vybrať si poistenie s pokrytím liečebných nákladov bez obmedzenia," hovorí Judita Smatanová z Union poisťovne. Pri dobre zvolenom cestovnom poistení sa nemusíte obávať účtov za zdravotné úkony

2. Spolieham sa na „darované“ poistenie
Ak ste získali cestovné poistenie v „balíčku“ s iným finančným produktom (napríklad k platobnej karte alebo k životnému poisteniu), alebo ho máte kúpené od cestovnej kancelárie, skontrolujte si, o aké poistenie ide. Až na zriedkavé výnimky je takéto poistenie obmedzené poistným limitom a napríklad nekryje storno poplatky, ktoré vyúčtuje cestovná kancelária/agentúra pri zrušení zájazdu. Pred cestou si teda skontrolujte, či vás existujúce poistenie ochráni a ak máte pochybnosť, investujte radšej pár eur do jednorazového poistenia.

3. Vyberám si len to najzákladnejšie poistenie
Takýto typ poistenia je však často rovnako zbytočný, ako poistenie žiadne. Pri výbere poistenia si odpovedzte na 3 základné otázky:

– Kam idete: cestovné poistenie je rozdelené podľa regiónov, a tie majú rozdielne sadzby
– Čo tam budete robiť: je rozdiel, či sa chcete prechádzať po galériách, alebo potápať so žralokmi
– Čo chcete mať poistené: liečebné náklady sú základ, zabúdať netreba ani na zodpovednosť za škodu na majetku či zdraví tretej osoby, auto či stornovanie zájazdu

Bežné turistické poistenie je vhodné na prezeranie pamiatok. Ak však uprostred dovolenky  dostanete chuť na vodné lyžovanie a stane sa vám úraz, pri obyčajnom type turistického poistenia vám poisťovňa náklady na liečbu či zásah záchrannej služby nepreplatí. Ak máte sklon k dobrodružstvám, investujte preto radšej o pár eur navyše už vopred. Rovnako by ste si mali vopred premyslieť, či si naozaj nechcete zvlášť poistiť drahý fotoaparát, mobil či notebook.

4. Poistením chránim seba a ostatné ma nezaujíma
Možno ste počuli o prípade, kedy Slovenka narazila na lyžiarskom svahu do nemeckého dievčatka a okrem horibilnej sumy za liečenie a rehabilitáciu (110-tisíc eur) vymohla jej rodina prostredníctvom súdu ďalších 80-tisíc eur ako náhradu za duševnú ujmu. "Častou chybou je, že ľudia nemyslia na to, že aj oni môžu spôsobiť veľkú škodu. Riešenie je pritom jednoduché, stačí si poistiť zodpovednosť za škodu na majetku či zdraví tretej osoby,“ konštatuje Jozef Fronc z najväčšej spoločnosti vo finančnom sprostredkovaní OVB Allfinanz Slovensko.

5. Necestujem do zahraničia, na Slovensku mi poistenie netreba
Opäť omyl. V prípade kritickej situácie v horách zasahuje Horská záchranná služba a jej zásah zdravotná poisťovňa neprepláca. Stačí, aby ste sa stratili, vyvrtli si členok a nevládali zísť z Ďumbiera pred búrkou a máte obrovský problém. Horské poistenie pritom kryje náklady na technickú časť zásahu záchranárov HZS do výšky 20 000 eur a stojí len 0,50 eura na deň. Riziko našich hôr rozhodne netreba podceňovať, každoročne zasahuje Horská služba vo viac ako  2000 prípadoch a štatistiky úrazov sú plné zranení skúsených horalov, ktorí mali jednoducho smolu.

Poistenie cez mobil, web či SMS? Bez problému, avšak pozor na dátum
Kedysi sme na cestovné poistenie museli myslieť v predstihu, dnes ho stíhame uzavrieť aj na poslednú chvíľu. Podmienkou však je, že tak treba urobiť ešte pred tým, ako opustíme krajinu. „Možnosť uzavrieť poistenie cez SMS alebo pomocou aplikácie v mobile má obrovské množstvo výhod a len jedinú nevýhodu – keďže je také jednoduché, máme tendenciu ho odkladať. Avšak pozor, platnosť poistenia priamo závisí od spôsobu, ako ste ho kúpili. Pri SMS a aplikácii platí poistenie už do 2 hodín od uzatvorenia, ak sa poistíte cez web, začína platiť až okamihom pripísania poistného na účet poisťovne, čo je typicky na druhý deň,“ hovorí J. Smatanová z Union poisťovne. Ak máte pocit, že váš prípad je veľmi špecifický a neviete si dať rady, radšej zavolajte, alebo navštívte pobočku poisťovne. Určite spravíte lepšie, ako keď si zaplatíte niečo, čo nepotrebujete a nezaplatíte to, čo by sa vám zišlo.    

 Príklad poistenmia pre 4-člennú rodinu na dva týždne v Chorvátsku (riziková skupina TURISTA)
 Union poisťovňa 42,84 € *
 Allianz poisťovňa  49,88 €
 Poisťovňa Uniqa 57,60 €
Cena celoročného poistenia
Union poisťovňa 47,00 €
Poisťovňa Uniqa 46,00 €
* Poistenci Union zdravotnej poisťovne môžu získať z tejto sumy 50% zľavu 
Výpočty: webstránky poisťovní 

Pri pravidelných cestách do zahraničia sa odporúča celoročné cestovné poistenie s rodinným variantom, kde sú poistené dve dospelé blízke osoby a ich deti do 18 rokov bez ohľadu na ich počet. 

Typická suma za ošetrenie „letných ochorení“ sa pohybuje v rozsahu od 100 do 500 eur. Podľa Uniqa poisťovne priemerné náklady pri srdcovo-cievnych problémoch dosahujú 520 eur a zlomeninách rúk/nôh v EÚ 860 eur, ale v USA až 950 eur. Pri ťažkých úrazoch, prevoze a hospitalizácii však nie sú výnimkou účty v sume rádovo tisícok eur.


Najčastejšie „dovolenkové problémy“ a cena ošetrenia (podľa štatistík Union poisťovne)

-kožné alergické reakcie (dermatitídy) – od 130 do 150 €
-alergie – od 130 do 150 €
-žalúdočné problémy – od 170 do 1 200 €
-popŕhlenia medúzou – okolo 120 €
-poranenia morským ježkom – okolo 120 €
-angíny, infekcie dýchacích ciest – 130 až 500 €
-otitídy (zápaly ucha) – od 160 do 260 €
-rezné poranenia nôh (napr. sklo na pláži) – okolo 190 €
-fraktúra (zlomenina) nohy – jednoduchšie zlomeniny cca 800 €, v kombinácii s hospitalizáciou a prevozom môžu náklady dosiahnuť až 9 000 € 


 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy