Ruské ministerstvo financií počíta v roku 2017 s vyčerpaním rezervného fondu

Už v budúcom roku Rusko vyčerpá jeden zo svojich štátnych fondov určených na horšie časy. Dôvodom sú ekonomické problémy krajiny v dôsledku poklesu cien ropy a medzinárodných sankcií, ktoré nútia Moskvu siahať do fondov s cieľom vykryť rozpočtový deficit. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej vyčerpanie rezervného fondu vychádza z návrhu ruského ministerstva financií predloženého vláde.
Okrem vyčerpania rezervného fondu v roku 2017 plánuje ministerstvo financií čerpať zhruba šestinu prostriedkov z druhého štátneho fondu známeho ako Fond národného blahobytu. Ten pritom vznikol s cieľom pokrývať schodok v dôchodkovom systéme, nie riešiť otázku rozpočtového deficitu.
Návrh ministerstva, ktorý bol predložený vláde, uvádza, že do konca roku 2017 už v rezervnom fonde nezostanú žiadne financie a z ďalšieho Fondu národného blahobytu plánuje ministerstvo vyčerpať okolo 783 miliárd rubľov (11,03 miliardy eur). Ďalších 883 miliárd rubľov chce z fondu použiť v roku 2018 a zhruba 87 miliárd rubľov v roku 2019. Návrh ešte musí schváliť ruská vláda.
Tento fond pritom nie je určený na znižovanie rozpočtového deficitu. Bol založený s cieľom zaistiť do budúcnosti vyplácanie dôchodkov. Časť z peňazí fondu sa okrem toho využíva na zabezpečovanie investičných projektov.
Od roku 2014 sa však ruský rozpočtový schodok prudko zvýšil. Dôvodom bol prepad cien ropy, ktorá patrí ku kľúčovým vývozným artiklom krajiny, ako aj sankcie západných štátov voči Moskve za anexiu polostrova Krym a aktivity Ruska v súvislosti s bojmi na východe Ukrajiny.
Obidva štátne fondy boli založené s cieľom kompenzovať prípadný prepad cien ropy a plynu a zaistiť krajine dostatok financií v horších časoch. Už skôr bolo jasné, že ak by výdavky štátu pokračovali v doterajšom tempe a Moskva nenájde zdroje inde, tak sa rezervný fond niekedy v roku 2017 vyčerpá. V roku 2014 sa vo fonde ešte nachádzalo okolo 87 miliárd USD (78,11 miliardy eur). To, že sa vyčerpanie fondu objaví v návrhu ministerstva financií, naznačuje, že vláda nedokázala ušetriť ani nájsť dodatočné zdroje na to, aby sa peniaze vo fonde uchovali.
Zástupcovia ministerstva financií už dlhšie požadujú, aby sa výdavky štátu znížili, a tým sa riešil aj rozpočtový deficit. S tým sa však momentálne nedá počítať, nakoľko v septembri budú v Rusku parlamentné voľby, pred ktorými vláda opasky uťahovať nebude.
(1 EUR = 71,0115 RUB, 1 EUR = 1,1138 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy