Bank of England zmiernila kapitálové požiadavky pre komerčné banky

Britská centrálna banka dnes oznámila, že v úsilí zabezpečiť stabilitu finančného systému po hlasovaní Britov o odchode krajiny z Európskej únie zmierňuje kapitálové požiadavky pre komerčné banky. Cieľom je vytvoriť bankám priestor na poskytnutie väčšieho objemu úverov. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Bank of England (BoE) uviedla, že jej Finančný výbor znížil mieru proticyklického kapitálového vankúša z pôvodných 0,5 % na nulu, a to s okamžitým efektom. Na tejto úrovni ho plánuje držať minimálne do júna budúceho roka. Krok Finančného výboru BoE tak uvoľní kapitál v objeme asi 5,7 miliardy libier (6,79 miliardy eur), čo následne zvýši úverovú kapacitu bánk až o 150 miliárd libier. Banky budú môcť peniaze použiť na poskytnutie ďalších úverov, a tým podporu ekonomiky.
Podľa Finančného výboru banky rozhodnutie Britov, aby krajina opustila Európsku úniu, môže zvýšiť riziká, vrátane poklesu priamych zahraničných investícií, rastu dlhov domácností a miery nezamestnanosti. Výbor zároveň dodal, že centrálna banka bude podľa vývoja situácie aj naďalej prijímať opatrenia na podporu ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy