Najviac slovenských firiem so zahraničným kapitálom ovládajú Česi

Do top trojice zahraničných majiteľov, ktorí ovládajú slovenské spoločnosti, patria Česi, Maďari a Rakúšania. Prvých dvoch pritom od seba delí len pár desiatok firiem. Vyplýva to z aktuálnej analýzy vlastníckej štruktúry slovenských firiem od poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko.
Podnikatelia zo susednej Českej republiky ovládajú u nás 9591 firiem, čo je najviac z hľadiska celého zahraničného kapitálu na Slovensku. „Veľa podnikov vzniklo ešte v časoch nášho spoločného štátu. A dnes sme pre českých investorov často voľbou číslo jeden, keď hľadajú nové teritóriá pre svoj biznis,“ vysvetlil Milan Seliak z Bisnode Slovensko.
Čechov tesne nasledujú Maďari (9391 firiem), trojicu uzatvárajú už s väčším odstupom Rakúšania (3803 firiem). „S Maďarskom máme najdlhšiu hranicu a až pol milióna Slovákov má maďarčinu ako svoj materinský jazyk. Preto je prirodzené, že maďarskí majitelia sú u nás zastúpení vo veľkom počte,“ doplnil Seliak.
Z hľadiska objemu kapitálu, ktorý na Slovensku ovládajú zahraniční vlastníci, však vedie Holandsko. Táto krajina, ktorá je okrem iného považovaná za jeden z najobľúbenejších daňových rajov pre slovenské firmy, u nás kontroluje kapitál v hodnote viac ako 5 miliárd eur. Podľa Bisnode pritom Holanďania na Slovensku kontrolujú 940 firiem a v tomto ukazovateli sú spomedzi zahraničných vlastníkov až na 11. mieste.
Podľa Seliaka je dôvodom to, že Holandsko využívajú najmä väčšie nadnárodné korporácie a holdingové spoločnosti. Preto je aj objem vlastneného kapitálu výrazne vyšší ako pri ostatných krajinách. Za Holandskom nasleduje Česká republika (2,3 miliardy eur) a Nemecko (1,8 miliardy eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy