Regionálne rozvojové agentúry rokovali v B. Bystrici so splnomocnencom vlády

Cieľom a výsledkom regionálneho rozvoja vo svetle prvých skúseností s implementáciou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, potenciálu regionálnych rozvojových agentúr (RRA) a koncepčným východiskám štátnej politiky regionálneho rozvoja v kontexte politiky EÚ bolo venované dnešné celoslovenské stretnutie splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina so zástupcami RRA v Banskej Bystrici.
„S RRA sme sa zhodli na podpore prípravy implementácie a monitorovania plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja, príprave školení, sieťovania, mentoringu partnerov územnej spolupráce a regiónov, zamerania sa na väčšiu informovanosť, napríklad v oblasti využívania sociálneho aspektu verejného obstarávania. Zameriame sa na poradenskú činnosť pri príprave zakladania obecných podnikov a subjektov sociálnej ekonomiky, ale tiež na prípravu plánov udržateľnej mobility, ako aj na posilnenie komunikácie a prípravy malých projektov pre malé subjekty, malé obce a malých podnikateľov,“ konštatoval po dnešnom stretnutí splnomocnenec v súvislosti s cieľmi na najbližšie obdobie.
Ako tiež poznamenal, spolu s RRA sa mení prístup. „Zhodli sme sa, že nikto nechce robiť prácu, ktorá neprináša reálny úžitok a nikto nechce vykazovať iba pekné farebné tabuľky, ak nevidí reálny efekt. Máme veľkú chuť, pustiť sa do toho,“ dodal Marcinčin. Plány regionálneho rozvoja sa už nekreslia len za stolom v Bratislave, kompetentní chodia do regiónov a počúvajú ľudí zdola, čo potrebujú.
Podľa Štefana Repku, predsedu Rady zástupcov Integrovanej siete RRA a riaditeľa Krajskej rozvojovej agentúry v Banskej Bystrici, banskobystrický región je známy tým, že na juhu má okresy postihnuté najväčšou nezamestnanosťou.
„Je to otázka systémových opatrení na úrovni štátu a konkrétnych opatrení, ktoré chceme vygenerovať práve na to, aby sme využili miestny potenciál, aby sme rozvíjali miestnu ekonomiku na princípe miestnej výroby pre miestnu spotrebu. Preto kladieme dôraz na vytváranie produktívnych pracovných miest v podnikateľskej sfére, na podporu obecných sociálnych podnikov, ale i na riešenie problémov menej kvalifikovaných a dlhodobo nezamestnaných. Chceme tiež hľadať účinné nástroje na riešenie tých, ktorí nechcú robiť, pretože takých prípadov je veľa,“ dodal Repko.

Súvisiace články

Aktuálne správy