Je priskoro na diskusiu o prípadných zmenách menovej politiky ECB

Ešte je príliš skoro na diskusiu o prípadných zmenách menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) po júnovom referende v Británii, v ktorom voliči rozhodli o odchode z Európskej únie (EÚ), tzv. brexite. Vyhlásil to dnes člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Je príliš skoro na predloženie detailnej perspektívy,“ povedal Nowotny, ktorý je zároveň guvernérom rakúskej centrálnej banky. Pripomenul, že z právneho hľadiska sa zatiaľ nič nezmenilo, pretože Británia formálne neoznámila svoj odchod z EÚ, takže je stále členom bloku.
„Prijali sme určité predbežné opatrenia proti prípadným panickým reakciám,“ dodal a spresnil, že sa to týka najmä poskytovania likvidity.
Podľa hlavného ekonóma ECB Petra Praeta Európa teraz naliehavo potrebuje tzv. cestnú mapu pre odchod Británie z únie.
Domnieva sa, že je dôležité vniesť svetlo do politickej a ekonomickej neistoty, ktorú priniesol výsledok referenda v Británii a pripraviť vyjednávania o „riadenom odchode“ krajiny z EÚ.
Praet skonštatoval, že ekonomika eurozóny sa síce zotavuje, ale tempo jej rastu je stále len mierne a čelí viacerým rizikám, vrátane dôsledkov brexitu. ECB je však odhodlaná naďalej podporovať konsolidáciu hospodárstva regiónu, ktorý zaviedol euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy