Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle sa zhoršila

Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) klesol na 50 bodov z májovej úrovne 50,1 bodu, PMI zostavovaný agentúrami Caixin a Markit oslabil na 48,6 bodu z májovej hodnoty 49,2 bodu.

Aktivita čínskeho priemyslu sa v júni opäť zhoršila. Oficiálny index nákupných manažérov (PMI), ktorý sleduje aktivitu hlavne väčších štátnych podnikov, podľa údajov zverejnených v piatok, klesol na 50 bodov z májovej úrovne 50,1 bodu. Index zostavovaný Čínskou federáciou pre logistiku a nákupy sa tak nachádzal uprostred 100-bodovej škály, čo signalizuje, že júnová aktivita sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nezmenila.
Separátny PMI zostavovaný agentúrami Caixin a Markit, ktorý sa zameriava na menšie súkromné podniky, v júni pokračoval v oslabovaní a klesol na 48,6 bodu z májovej hodnoty 49,2 bodu. Podľa tohto prieskumu sa produkcia čínskeho priemyslu zmenšila najrýchlejším tempom za štyri mesiace.

„Terajší dopyt na domácom trhu zostáva slabý, keďže reálna dynamika ekonomiky je stále nedostatočná,“ povedal Zhao Qinghe, analytik čínskeho štatistického úradu. Za dôvod terajšej slabosti čínskeho priemyslu označil celý rad faktorov vrátane slabého rastu svetovej ekonomiky, očakávaného zvýšenia úrokových sadzieb v USA, protekcionizmu v Európe a USA a britského referenda o vystúpení z Európskej únie. „Brexit predstavuje nové riziko pre dopyt po čínskych produktoch na zahraničných trhoch,“ uviedli Raymond Yeung and David Qu, analytici ANZ Bank. Očakávajú preto, že Peking bude reagovať novými stimulmi, napríklad vyššími investíciami do infraštruktúry alebo ďalšími redukciami úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy