Odborársky socializmus: 15 rokov bez práce, ale s pravidelnou výplatou

, El País Foto: TASR/AP

Pokiaľ ide o peniaze sú ľudia riadne vynaliezaví. Niekomu špekulácia vyjde, inému nie. Dvaja odborári z úradu mesta Jerez na juhu Španielska nechodili 15 rokov do práce, vraj ich plne zamestnávala odborová činnosť. Napriek tomu ale brali plat.

Denník El País píše, že jeden z nich je vodič a druhý záhradník. Keď tento rok na jar prebehol na úrade audit efektivity práce, priniesol prekvapujúce výsledky. Zistil, že sa tento rok v práci neukázali ani raz a napriek tomu berú plat. Týmto spôsobom fungovali od roku 2001. Keď ich chcelo mesto, patriace k najzadlženejším v krajine, prepustiť, muži argumentovali dohodou odborov so zamestnávateľom. Na základe nej môžu využiť pracovný časť pre odbory. Takéto hodiny si brali aj za kolegov, ktorí ich nevyčerpali.

Išlo o členov Všeobecnej konfederácie práce (CGT), ktorá teraz čelí disciplinárnemu konaniu pre prípadné vážneho pochybenia. Podľa písomného vyjadrenia odborárov, "to bola akceptovaná situácia, s tichým súhlasom vlády pred viac ako 15 rokmi."

Hneď ako sa situácia dostala na verejnosť, jeden z pracovníkov sa vrátili do svojho normálneho pracovného pomeru. Druhý zamestnanec len stručne upozornil, že využil možnosť  "kumulácie odborových hodín od kolegov." Avšak, obecné vláda sa domnieva, že takéto odôvodnenie je nedostatočné.

 

Generálny tajomník CGT v meste Jerez, Juan Gonzalez, si myslí, že problém treba hľadať inde. Podľa jeho názoru je nedostatočná kontrola zo strany odborov, pri kontrole času venovaného organizácii. Podľa platnej dohody nie je presne zadefinované ako sa má tento čas využívať.Dodal, že pracovníci nepochybili, lebo neprekročili počet udelených odborových hodín. Kým záhradník sa vrátil na svoju pracovnú pozíciu, druhý zamestnanec únie bude aj naďalej využívať hodiny svojich kolegov.

Gonzalez je ale presvedčený, že tento prípad je len  "dymovou clonou, aby miestna vláda zakryla svoju neefektívnosť". Dokonca uviedol, že CGT zvažuje právne kroky. "Dáme to na súd, pretože je to ohováranie. "

Súvisiace články

Aktuálne správy