Indovia sťahujú peniaze zo švajčiarskych bánk, dostali sa až na 20-ročné minimum

, quartz Foto: SITA/AP

Dlho boli švajčiarske banky považované za populárnu destináciu pre ilegálne peniaze. Ale množstvo indických depozít už klesol na 1,2 miliardy švajčiarskych frankov, čo je najmenej od roku 1996, Švajčiarska národná banka ale neuvádza, aký podiel týchto prostriedkov je nezákonných.

Švajčiarske banky ako pevnosť zaručujúca bezpečnosť pre svojich zákazníkov, kde sa nedá dozvedieť takmer nič. Samozrejme, že takéto podmienky si každý obľúbi, od bohatých podnikateľov až po drogovú mafiu.

Dôvod poklesu indických peňazí ešte nie je jasný, ale môže to byť dôsledok ostatných dvoch rokov, kedy sa vláda Narendra Modiho vybrala cestou likvidácie čiernych peňazí. Počas svojej kampane vo voľbách v roku 2014 Modi sľúbil, že navráti späť nelegálne bohatstvo ukryté v zahraničí a rozdistribuuje ho medzi chudobných.  Podľa jeho strany Bharatiya Janata Party, je niečo okolo 1,3 bilióna dolárov, ukrytých na takýchto švajčiarskych účtoch. Po niekoľkých dňoch po získaní moci, vytvoril premiér Modi špeciálny vyšetrovací tím na repatriáciu týchto prostriedkov.

V roku 2015 bola vyhlásená trojmesačná lehota, aby ľudia mali možnosť tieto prostriedky stiahnuť. Vláda vyhlásila, že ak takéto peniaze po premlčacom období nájde, uloží obrovské sankcie. Postrašenie nezabralo. V období medzi júlom 2015 a septembrom 2015 sa objavilo len asi 2,5 milióna  rupií (asi 33 350 eur).  Medzitým, vo februári 2015, medzinárodné vyšetrovanie švajčiarskych bánk ukázalo, že len v HSBC v Zürichu bolo 1 195 holdingových účtov s miliardou frankov. Na zozname držiteľov účtov sú aj mená veľkých priemyselníkov, ako je Mukesh Ambani, najbohatší muž Indie, jeho brat Anil Ambani, predseda spoločnosti Jet Airways Naresha Goyal a šéf Daburu Anand Chand Burman.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy