Neschopná bruselská byrokracia: Európska únia je odsúdená na neúspech

, CNBC Foto: YT/The RSA

Európska únia je odsúdená na neúspech, povedal autor "Black Swan" Nassim Nicholas Taleb v rozhovre pre televíziu CNBC. Podľa neho sa EÚ stala "metastatická kvôli rastu neschopnej byrokracie".

"Spôsob, akým sa to riadi zhora z Bruselu je odsúdený na neúspech. Hoci sa píše rok 2016, ekonómovia rozmýšľajú ako v roku 1950," uviedol Taleb, ktorý je tiež autorom knihy "Antifragile" a  poradcom Universa Investments.

Taleb varuje pred rozpadom EÚ už dlhší  čas. Úniu označil za hrozný a hlúpy projekt už v roku 2012. Hlasovanie o Brexite podľa neho nedopadlo ako katastrofa, aká sa očakávala. Kým Brexit spočiatku vytváral obavy, ktoré sa odzrkadlili na globálnych trhoch, akciám sa podarilo straty zmazať za ostatných niekoľko dní.

Aj keď je rozhodne proti súčasnej byrokracii v Európe, stále verí, že krajiny môžu spolupracovať, tvoriť dohody o voľnom obchode a spoločné vojenské a hospodárskej politiky. Predpokladá, že by sa mohla vytvoriť anglosaská ekonomická zóna, ktorá by zahŕňala USA, Írsko, Škótsko a Britániu.

"Ľudia si jednoducho uvedomili, že tieto elity nevedia, o čom hovoria. Je pekné mať elity, ale nechcete aby vám prikazovali, čo máte robiť. Ľudia sú už z toho unavení a je z toho vzbura. Vlna nevôle sa šíri, môžete to vidieť aj v USA, v rastúcej popularite Donalda Trumpa. Je to skvelý predavač. Vie, ako predať nehnuteľnosť. On vie, čo ľudia chcú, podarilo sa mu to presne identifikovať a uchopiť to. Hoci používa metódu pokus-omyl."

Súvisiace články

Aktuálne správy