Export ruského plynu do EÚ sa Turecka sa zvýšil o 14,2 %

Podiel Ruska na európskom trhu s plynom sa podľa generálneho riaditeľa Gazpromu zvýši. Vlani vzrástol na rekordných 31 percent.

Export ruského plynu na trhy Európskej únie a Turecka sa v prvom polroku tohto roka zvýšil o 14,2 %, čiže o 10,6 mld. kubických metrov. Povedal to vo štvrtok generálny riaditeľ ruského plynárenského gigantu Alexej Miller. Podľa jeho slov export Gazpromu do Európy by sa mohol v tomto roku zvýšiť na úroveň 170 mld. kubických metrov, ak sa udrží terajšie tempo dodávok.

Podiel Ruska na európskom trhu s plynom sa podľa generálneho riaditeľa Gazpromu zvýši napriek konkurencii iných zdrojov, ku ktorým patrí napríklad skvapalnený zemný plyn (LNG) z USA. Ruský podiel na európskom trhu s plynom v minulom roku vzrástol na rekordných 31 percent. Šéf ruského plynárenského gigantu pritom konštatoval, že obnoviteľné zdroje energií nie sú pre ruský plyn v Európe hrozbou, keďže sú príliš drahé.

Miller ďalej uviedol, že Ukrajina požiadala Gazprom o dodávky plynu v treťom kvartáli v objeme 3 mld. kubických metrov. Gazprom Kyjevu ponúka cenu 167,6 USD za tisíc kubických metrov. Cena ponúknutá Ukrajine je podľa Millera nižšia v porovnaní s cenou v európskych plynárenských centrách.

(1 EUR = 1,1102 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy