Nové informačno-predajné miesto pre vodičov je v Jarovciach

Stavebné práce, ktorých súčasťou bola výstavba informačno-predajného miesta v bratislavskej mestskej časti Jarovce na hranici s Rakúskom, dosiahli objem približne 606 tisíc eur bez dane z pridanej hodnoty.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) vo štvrtok otvorila informačno-predajné miesto v bratislavskej mestskej časti Jarovce na hranici s Rakúskom. Ide o tretí podobný objekt v poradí, ďalšie dva sú v Brodskom (okres Skalica) na hranici s Českou republikou a v Bratislave – Čunove na hranici s Maďarskom. Stavebné práce, ktorých súčasťou bola výstavba informačno-predajného miesta v Jarovciach, dosiahli objem približne 606 tisíc eur bez dane z pridanej hodnoty (727 tisíc eur vrátane dane).

„Realizácia informačno-predajného miesta v Jarovciach sa začala v novembri 2015. Úpravou vnútorných a vonkajších priestorov hraničného priechodu sa zlepšila funkčnosť využitia objektov a vďaka novému usporiadaniu parkovacích státí sa zlepší poskytovanie služieb motoristickej verejnosti,“ informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Informačno-predajné miesto zabezpečí motoristom prichádzajúcim na Slovensko predaj elektronickej diaľničnej známky, poskytovanie komplexných informácií o cestnej infraštruktúre, možnostiach turizmu v krajine, oddych na odpočívadle a rôzne potrebné služby.

Zákazku na úpravu vnútorných a vonkajších priestorov hraničného priechodu Jarovce diaľničiari zadali vlani v októbri bratislavskej spoločnosti Konti, a. s. za 569,8 tis. eur bez dane. Predpokladaná cena prác na sedem mesiacov bola 650 tis. eur bez dane. Ponuku na základe výzvy podľa údajov vo Vestníku verejného obstarávania predložilo dvanásť uchádzačov, šiesti boli vylúčení.

Zmluva so zhotoviteľom bola zmenená, keďže ten nemohol vykonávať vonkajšie práce pre nepriaznivé počasie a zimnú údržbu. „Etapizácia a teda odovzdanie objektov zhotoviteľovi bola predĺžená aj z dôvodu neočakávaného, neskoršieho presťahovania nájomcov z jedného objektu do druhého,“ oznámila NDS. Zhotoviteľ sa zaviazal, že uskutoční práce do ôsmich mesiacov od ich začatia.

Ako pilotný projekt boli v roku 2013 otvorené prevádzky informačno-predajných miest v Brodskom a v Čunove. „Otvorenie prvých dvoch ukázalo ich opodstatnenie nielen v oblasti predaja diaľničných známok, keďže existujúce informačno-predajné miesta sú na popredných miestach v predajnosti elektronickej diaľničnej známky, ale aj v oblasti podpory cestovného ruchu na Slovensku,“ priblížila Michalová.

NDS plánuje informačno-predajné miesta na vstupoch na Slovensko ďalej rozširovať. Vybudovaním polovičného profilu kysuckej diaľnice D3 na vstupe do krajiny z poľskej strany vznikne taký objekt aj na hraničnom priechode Skalité/Zwardoň a po dobudovaní rýchlostnej cesty R5 a jej prepojení s D3 pribudne tiež na hraničnom priechode Svrčinovec/Mosty u Jablunkova.

„Na hraničnom priechode rýchlostnej cesty R4 na hraniciach s Maďarskom – Košice, Milhosť je aktuálne dostupná služba predaja elektronického mýta v provizórnych priestoroch bez ďalších služieb vodičom. V rámci dispozičných možností však plánujeme na tomto mieste poskytovať rovnaké služby ako na existujúcich informačno-predajných miestach,“ dodala Michalová.

Súvisiace články

Aktuálne správy