Kurz libry voči doláru sa stabilizoval

Svetové devízové trhy - euro, dolár, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Kurz libry voči doláru sa stabilizoval“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 30. júna (SITA, Reuters) – Kurz libry oproti doláru bol vo štvrtok na londýnskom trhu na poludnie v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom stabilný. Celý rad bánk prognózuje, že libra v nasledujúcich týždňoch bude oslabovať, ale britská mena od pondelka prejavuje odolnosť. Kurz eura oproti libre sa tiež takmer nezmenil a bol na úrovni 0,8285 GBP/EUR. Spoločná európska mena mierne oslabila oproti doláru, a to o 0,1 % na 1,1116 USD/EUR.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, zostával v blízkosti 3,5-mesačného maxima, na ktoré sa vyšplhal po minulotýždňovom britskom odhlasovaní odchodu z EÚ. Americká mena väčšinou profitovala z masívnej vlny averzie voči riziku, ktorá zasiahla globálne trhy po odhlasovaní brexitu. Avšak oslabenie očakávaní, že v USA sa v tomto roku zvýšia úrokové sadzby, ubralo doláru časť sily.

Česká koruna a maďarský forint vo štvrtok mierne posilnili, ale poľský zlotý trochu oslabil. Koruna si do 10:09 SELČ prilepšila o 0,13 % na 27,119 CZK/EUR a forint stúpol o 0,14 % na 316,500 HUF/EUR. Poľský zlotý si však pohoršil o 0,19 % na 4,4244 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy