Spotrebiteľské ceny v Taliansku aj v júni klesli

Spotrebiteľské ceny v Taliansku v júni klesli a o niečo viac, ako očakávali ekonómovia. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe rýchleho odhadu talianskeho štatistického úradu Istat.
Podľa predbežných údajov Istat sa index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v júni medziročne znížil o 0,4 %. To je v poradí už piaty medziročný pokles spotrebiteľských cien v krajine, ktorý navyše zaostal za odhadmi analytikov. Tí totiž očakávali, že sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v júni znížia o 0,3 % rovnako ako v máji.
Takzvaná jadrová inflácia v Taliansku – bez nestálych cien energií a potravín – v júni vzrástla o 0,5 %. To je mierne spomalenie po jej medziročnom zvýšení o 0,6 % v máji.
V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Taliansku v júni stúpli len veľmi mierne, o 0,1 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že vzrastú o 0,2 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Talianska v júni v medziročnom porovnaní klesol o 0,3 % rovnako ako v máji, a medzimesačne sa zvýšil o 0,1 %. Analytici pritom predpovedali, že HICP Talianska sa v júni medziročne zníži o 0,2 % a medzimesačne vzrastie o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy