Banky ku koncu mája poskytli úvery na nehnuteľnosti za 20,1 mld. eur

Banky na Slovensku ku koncu mája tohto roku poskytli úvery na bývanie v celkovom objeme 20,1 miliardy eur. Medzimesačne ich objem vzrástol o takmer 273,5 milióna eur. Vyplýva to z aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).
Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem dosiahol 12,7 miliardy eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktorých hodnota bola 5,3 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia dosiahli ku koncu štvrtého mesiaca tohto roku 2,2 miliardy eur.
Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,24 %. Za ňou nasledovali VÚB s 19,91-% podielom a Tatra banka s 13,45-% podielom.
V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB, ktorej podiel dosiahol 40,99 %. Za ňou nasledovali Slovenská sporiteľňa s podielom na úrovni 22,42 % a Tatra banka s 16,61-% podielom.
Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, potom VÚB a Tatra banka.
V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu apríla dosiahol 85,82 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy