Spotrebiteľské ceny v eurozóne v júni vzrástli o 0,1 %

Inflácia v eurozóne sa v júni vrátila do pozitívneho teritória po poklese spotrebiteľských cien v máji. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat.
Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v júni medziročne zvýšili o 0,1 % po 0,1-% poklese v máji, uviedol vo svojom prvom odhade Eurostat. To bol prvý nárast spotrebiteľských cien v eurozóne za 5 mesiacov. Ekonómovia počítali v júni s ich stagnáciou.
Ceny energií v júni medziročne klesli o 6,5 %, čo bolo o 1,6 percentuálneho bodu menej než v máji. Ceny služieb sa zvýšili o 1,1 % po 1-% náraste v predchádzajúcom mesiaci. Ceny potravín, alkoholu a tabaku stúpli o 0,9 % rovnako ako v máji. Tempo rastu cien neenergetických priemyselných výrobkov sa spomalilo na 0,4 % z 0,5 %.
Rast spotrebiteľských cien tak naďalej zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.
Medziročná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, sa v júni zrýchlila na 0,9 % z 0,8 % v máji. To bolo najviac od marca 2016. Ekonómovia počítali s tým, že zostane na 0,8 %.
Eurostat zverejní konečné čísla za jún 15. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy