Objednávky nemeckých strojárov v máji klesli o 4 %

Objednávky zo zahraničia sa znížili o 10 %, keďže dopyt krajín mimo Európskej únie sa zmenšil o 14 %.

Objednávky nemeckého strojárstva v máji v dôsledku slabšieho zahraničného dopytu v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka reálne oslabili o 4 %. Informovalo o tom vo štvrtok Nemecké strojárske združenie (VDMA). Objednávky zo zahraničia sa znížili o 10 %, keďže dopyt krajín mimo Európskej únie sa zmenšil o 14 %, uviedla VDMA. „Svetlým bodom vývoja boli domáce objednávky, ktoré sa zvýšili o 8 percent,“ konštatoval vo vyhlásení ekonóm VDMA Ralph Wiechers.

Za menej volatilné trojmesačné obdobie, čiže za marec až máj, sa objednávky nemeckých strojárov medziročne reálne zvýšili o 6 %. Zahraničný dopyt za marec až máj sa zväčšil o 7 percent a domáci dopyt stúpol o 5 %. Wiechers uviedol, že dôsledky britského rozhodnutia vystúpiť z Európskej únie na nemecké strojárske firmy sú nejasné, a v tomto okamihu je ich ťažké kvantifikovať.

Vplyv brexitu na produkciu nemeckého strojárstva nebude viditeľný skôr ako v štvrtom kvartáli, povedal ekonóm VDMA. Dodal, že firmy by mohli po britskom referende zredukovať investície v Británii. „Rastúca neistota poškodí investície, ale dá sa iba špekulovať, ako sa to presne vyvinie,“ povedal

Súvisiace články

Aktuálne správy