Dôchodcovia majú problém: Presakujúca nákaza ohrozuje celú úniu

, Citigroup;iw Foto: TASR/Martin Palkovič;Martin Baumann

Záporné úrokové sadzby a ich dlhodobé udržiavanie sú hrozbou pre finančné inštitúcie, ako sú banky, poisťovne, penzijné fondy a pod. Podľa analytikov zo Citigroup prostredie dlhodobo záporných sadzieb doslova ohrozuje životaschopnosť týchto spoločností.

Willem Buiter a Ebrahim Rahbari zo Citigroup popisujú záporné  úrokové sadzby ako "presakujúcu nákazu" pre obchodné modely najväčších finančných inštitúcií po celom svete, ktorá môže ohroziť ich životaschopnosť. Najmä pre fondy peňažného trhu, ktoré sú dlhodobo považované za bezpečnú investíciu, platí, že v dlhodobom horizonte nie sú schopné zarábať.

"Hlavným ukazovateľom životaschopnosti je ziskovosť, ale môže byť vnímaná aj ako platobnú schopnosť, respektíve solventnosť," tvrdia experti, ktorí varujú, že záporné sadzby môžu mať vplyv na ziskovosť inštitúcií, ale aj na schopnosť vyplácať penzie alebo poistenie z penzijných fondov a poisťovní. Rovnako banky, ktoré zarábajú na rozdiele medzi sadzbami požičaných a poskytnutých peňazí, prípadne na rozdieloch medzi výnosmi z investícií a nákladmi, môžu byť zápornými sadzbami dlhodobo citeľne ovplyvnené.

"Skutočnými obeťami nízkych, alebo dokonca negatívnych sadzieb, nakoniec budú dôchodcovia a tí, ktorí nie sú schopní sa uplatniť na pracovnom trhu. Títo ľudia žijú zo svojich úspor, nasporených penzií alebo dôchodkových schém sociálneho zabezpečenia, ktoré sú v mnohých vyspelých krajinách trochu zastarané. Nejde ani tak o udržateľnosť týchto schém, ale o oveľa nižší životný štandard, než aký ľudia pôvodne očakávali, v horšom prípade doslova o chudobu. Takáto situácia sa po určitom čase samozrejme môže stať spoločensky i politicky neudržateľná," píše  Citigroup. 

Citigroup samozrejme nie je jedinou inštitúciou, ktorá brojí proti záporným sadzbám. Deutsche Bank vníma udržiavanie záporných sadzieb Európskou centrálnou bankou ako hrozbu pre celú Európsku úniu a Commerzbank uvažuje o tom, že všetky svoje finančné prostriedky uložené v ECB fyzicky presunie do svojich trezorov, aby sa vyhla plateniu poplatkov vyplývajúcich z negatívnych sadzieb. Gregory Marks zo Citi FX tvrdí, že záporné úrokové sadzby sú niečo podobné, ako keby "lekári praktizovali experimentálnu liečbu na každom pacientovi, ktorý prejde dverami ambulancie".

Bankám sa nemôžeme diviť, veď prišli o pomerne ľahké zárobky na bezrizikových úrokových sadzbách a musia sa snažiť, aby neskončili v stratách. V konečnom dôsledku si ale za túto situáciu môžu samé. Záporné úrokové sadzby pravdepodobne nie sú ideálnym prostredím vo finančnom svete, ale na druhej strane sa teraz môže ukázať schopnosť finančných inštitúcií dosahovať zisky bez toho, aby im ich centrálne banky ponúkali na striebornom podnose.

Ľudia z bánk a investičných spoločností často upozorňujú, že dnes sa bez rizika investor zaujímavého zisku nedočká. Možno by bolo zaujímavé sledovať, ako oni sami pôjdu investorom príkladom. Za podobnú pridanú hodnotu by si možno nakoniec svoje premrštené odmeny zaslúžili.

Súvisiace články

Aktuálne správy