Index sociálneho pokroku: Dôkaz, že ekonomické bohatstvo nezaručuje najlepšiu kvalitu života

, Business Insider Foto: thiinkstock

Krajina, ktorá má obrovské ekonomické bohatstvo, ešte nevyhnutne negarantuje vyššiu kvalitu života pre svojich občanov. Vyplýva to za aktuálnych údajov indexu sociálnom pokroku (SPI).

V roku 2016 index radí všetky krajiny, podľa toho, nakoľko sú spoločensky progresívne. To zahŕňa príležitosti, zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie a toleranciu. Zatiaľ čo kvalita života v týchto krajinách má tendenciu rásť spolu s rastom HDP, nezaručuje to najvyššiu úroveň sociálneho pokroku.

Sociálny pokrok, ako ho definuje dokument, je "schopnosť spoločnosti plniť základné ľudské potreby svojich občanov, položiť základné stavebné kamene, ktoré umožňujú občanom zlepšiť ich životy, a vytvoriť podmienky pre jednotlivcov aj komunity na naplnenie ich plného potenciálu." HDP na obyvateľa je založená na definícii Svetovej banky.

"Index sociálneho pokroku dokazuje, že HDP v tomto nie je smerodajné. Napríklad v Kostarike, ale aj ďalších krajinách, vidíme veľa sociálneho pokroku pri ich skromnom HDP," povedal Michael Green, výkonný riaditeľ neziskovky Social Imperatív Progress.

V podstate platí, že kde je vysoký index SPI a nízke HDP, obyvatelia majú k životu viac než len peniaze, vrátane sociálnych slobôd, dostupnej zdravotnej  starostlivosti a vzdelania.

Fínsko je tohtoročný líder, najvýkonnejšia krajina v rámci rebríčka. Nasleduje Kanada, Dánsko, Austrália a Švajčiarsko. Ale ako SPI poukazuje, zatiaľ čo skóre spoločenského pokroku týchto krajín je veľmi podobné, ich HDP na obyvateľa sa pohybuje pomerne v širokom spektre. Fínsko má v skutočnosti má najnižšie HDP na obyvateľa z top 5 krajín (38535 dolárov), zatiaľ čo Švajčiarsko má najvyšší podiel (55260 dolárov).

 Krajiny s najlepším hodnotením sociálneho pokroku v roku 2016
 1  Fínsko  90,09
 2  Kanada  89,49
 3  Dánsko  89,39
 4  Austrália  89,13
 5  Švajčiarsko 88,87
 6  Švédsko  88,80
 7  Nórsko  88,70
 8  Holandsko  88,65
 9  Veľká Británia  88,58
 10  Island  88,45
 11  Nový Zélend  88,45
 12  Írsko  87,94

SPI ukázal aj to, že "existuje slabá korelácia medzi indexom skóre krajín a štandardnou mierou nerovnosti príjmov." Napríklad, Ghana a Nigéria, oba štáty majú rovnakú úroveň príjmovej nerovnosti, ale majú výrazne odlišné pozície v indexe. Ghana je na 92. mieste , zatiaľ čo Nigérii patrí 119 priečka.

Vlády krajín, firmy, ale aj spotrebiteľské skupiny si môžu vziať ponaučenie z tohto indexu, pretože na základe neho dokážu identifikovať, čo majú silné krajiny a čo chýba tým slabým. Dokážu tak zlepšiť prevádzku, všetko sú to totiž merateľné údaje. To pomáha firmám ako zamestnávateľom prijať rozhodnutia, aký typ podnikania má význam v jednotlivých krajinách, rovnako aj to, v ktorej oblasti daná krajina vyniká. Vzhľadom k tomu, že svet čelí čoraz zložitejším globálnym výzvam, SPI slúži ako mapa, ktorá môže byť vodítkom v investíciách, firemnej politike aj pri obchodných rozhodnutiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy