Volkswagen má odškodniť európskych zákazníkov, tvrdí EK

Po dohode o mimosúdnom urovnaní emisného škandálu v USA by mala automobilová skupina obdobným spôsobom odškodniť aj zákazníkov v Európe, tvrdí európska komisárka pre vnútorný trh a priemysel Elzbieta Bienkowska

Po dohode o mimosúdnom urovnaní škandálu s falšovaním emisných testov by mala skupina Volkswagen (VW) porovnateľným spôsobom odškodniť aj európskych zákazníkov. Uviedla to v stredu európska komisárka pre vnútorný trh a priemysel Elzbieta Bienkowska. Odlišné zaobchádzanie s európskymi zákazníkmi iba z dôvodu rozdielnych právnych systémov by bolo neférové, povedala komisárka.

Volkswagen sa tento týždeň s americkými úradmi dohodol, že odškodní majiteľov 475 tis. vozidiel s dieselovými motormi. Súčasťou urovnania v celkovej hodnote 15,3 mld. USD je aj záväzok koncernu investovať do zelených energií a výroby vozidiel s nulovými emisiami.

„Európski spotrebitelia boli podvedení rovnakým spôsobom ako spotrebitelia v USA, takže je férové im ponúknuť porovnateľné kompenzácie a neskrývať sa za právne argumenty,“ uviedla Bienkowska vo vyhlásení.

V septembri minulého roka nemecký koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 mil. áut vo svete.

(1 EUR = 1,1073 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy