Spotrebiteľské ceny v Nemecku v júni vzrástli

Júnové spotrebiteľské ceny v Nemecku v medziročnom porovnaní vzrástli o 0,2 %. V máji ceny stagnovali.

Nemecké spotrebiteľské ceny v júni mierne vzrástli, pričom medziročná úroveň inflácie bola jednou z najvyšších v tomto roku. Tento vývoj naznačuje, že cenové tlaky v najväčšej európskej ekonomike pomaly rastú. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad krajiny. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie ceny v Nemecku medziročne vzrástli o 0,2 %, kým v máji stagnovali. Júnové tempo rastu spotrebiteľských cien je v zhode s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters a zároveň najrýchlejšie od januára, kedy ceny vzrástli o 0,4 %.

Z podrobnejších neharmonizovaných údajov vyplýva, že smerom nadol celkovú cenovú hladinu naďalej tlačia energie, aj keď ich pokles bol miernejší ako v predchádzajúcom mesiaci. Ceny potravín a služieb však v júni rástli rýchlejším tempom ako v máji. „V budúcnosti by celková cenová hladina Nemecka mala pokračovať v raste vzhľadom na to, že vplyv poklesu cien energií, ktoré ju najviac tlačili smerom nadol, sa zmierňuje,“ povedala analytička Capital Economics Jennifer McKeown. Dodala však, že je nepravdepodobné, aby spotrebiteľské ceny prudko vzrástli.

Z predbežných údajov z niektorých spolkových krajín vyplýva, že spotrebiteľské ceny v Bavorsku v medziročnom porovnaní vzrástli o 0,6 %, v Severnom Porýni-Vestfálsku a v Sasku posilnili o 0,4 % a v Badensku-Württembersku stúpli o 0,2 %. V spolkovej krajine Hesensko sa ceny oproti vlaňajšiemu júnu nezmenili a v Branderbursku klesli o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy