Rozpočtový deficit Ruska dosiahol v 1. polroku 4,3 % HDP

Ruský rozpočtový deficit dosiahol v 1. polroku tohto roka 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to dnes ruský minister financií Anton Siluanov, podľa ktorého to potvrdzuje nevyhnutnosť výdavkových škrtov. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Rozpočtový schodok za 1. polrok predstavuje 4,3 % HDP. To je podstatne viac, než predpokladáme na celý tento rok,“ povedal minister. Podľa neho sa pod horší než pôvodne očakávaný vývoj za prvých šesť mesiacov podpísal pokles príjmov do rozpočtu o 12 %, najmä v dôsledku nižších príjmov z predaja ropy a plynu. Tie oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli až o 30 %.
Ministerstvo financií očakáva, že vzhľadom na súčasné ceny ropy by rozpočtový schodok mohol tento rok dosiahnuť okolo 3,3 % HDP. Ako uviedol Siluanov, je pravdepodobné, že tohtoročný rozpočtový deficit dosiahne okolo 420 miliárd rubľov (5,86 miliardy eur). To je viac, než sa predpokladá v rozpočte, keďže ten vychádza z priemernej ceny ropy Urals 50 USD za barel (159 litrov). Teraz ale vláda podľa Siluanova počíta s priemernou cenou ropy na úrovni 40 USD/barel.
V tejto súvislosti minister dodal, že vláda pripravila návrhy na škrty vo výdavkoch. V rámci nich musia svoje výdavky obmedziť jednotlivé ministerstvá.

Súvisiace články

Aktuálne správy