Teroristické útoky v Istanbule ohrozujú globálne ambície Turkish Airlines

, quartz Foto:TASR/František Iván

Samovražedné útoky z istanbulského letiska Atatürk sú nepríjemnou správou aj pre Turkish Airlines, ktoré doplácajú na oslabený cestovný ruch v krajine.

Najväčšia letecká spoločnosť v Turecku už dopláca aj na teroristické útoky, ktoré sa udiali v krajine tento rok, čo sťažuje snahu spoločnosti dostať sa do pozície globálneho hráča. Istanbul má ambíciu stať sa hlavným globálnym centrom, spájajúcim Severnú Ameriku, Áziu, Európu a Afriku. Prvé tri mesiace roku 2016 sa označujú za najhorší štvrťrok tureckých aerolínií za ostatných 17 rokov.

"Vnímanie globálnych a regionálnych rizík v Turecku a v Európe" považuje Turkish Airlines za hlavný dôvod zníženého dopytu zákazníkov, čo má dopad aj na širší turecký turistický priemysel. Príjmy z cestovného ruchu podľa vládnych čísel v prvom štvrťroku klesli o viac ako 16 % oproti rovnakému obdobiu v roku 2015.

Napriek pochybnostiam sú v Turkish Airlines naďalej optimisti. Postupne zvyšujú svoju flotilu aj frekvencie letov a súčasne zavádzajú nové linky. V rámci nákladných reklamných kampaní si predstavili športové celebrity, vrátane hviezd ako je Didier Drogba, Lionel Messi a Kobe Bryant. Aerolinky v reklamách tvrdia, že lietajú aj do Gotham City a Metropolisu, čo je súčasť vzájomnej propagácie pri filmoch s Batmanom, či Supermanom. Ale tento celosvetový tlak bude najskôr prehliadaný, ak sa turisti budú cítiť ohrození nielen na letoch tejto spoločnosti, ale aje v rámci letiska v Istanbule.

Deň pred útokom, americké ministerstvo zahraničia varoval amerických občanov o hrozbe terorizmu po celej krajine a aby odložili svoju prípadnú cestu do juhovýchodnej časti krajiny, ktorá hraničí so Sýriou. Počas hlavnej letnej turistickej sezóny si turecké aerolínie sľubovali zmenu v správaní sa zákazníkov, čo je ale po aktuálnych udalostiach málo pravdepodobné. 

Súvisiace články

Aktuálne správy