Ministerstvo žiada zahrnúť do štatistík aj obchodníkov

Zahrnutie informácií od obchodníkov do štatistických údajov vnesie podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potravinárov a poľnohospodárov transparentnosť do štatistického zisťovania.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spolu s potravinármi a poľnohospodármi požadujú sprehľadnenie hodnoty potravín v celom potravinovom reťazci od prvovýrobcov, cez spracovateľov až po obchod. Pod túto požiadavku pre Štatistický úrad SR a obchodné reťazce sa okrem ministerstva v pondelok podpísali aj členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, Slovenského mliekarenského zväzu a Únie hydinárov Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej potravinárskej komory Jana Holéciová.

Slovenskí potravinári a poľnohospodári žiadajú detailný a jednotný postup štatistického zisťovania skupín potravinových výrobkov v množstevných a hodnotových ukazovateľoch, ktoré majú byť zisťované v rámci maloobchodných prevádzok. Predkladateľom tejto požiadavky je ministerstvo. „Jej schválenie je pre slovenských prvovýrobcov a spracovateľov dôležité aj preto, že sú neustále konfrontovaní s následkami prehlbujúcej sa odbytovej krízy v sektore,“ konštatovala hovorkyňa.

Štatistické údaje sú povinne zisťované v oblasti produkcie a predaja mlieka, mliečnych výrobkov, hydiny a bravčového mäsa u prvovýroby a spracovateľov. Databáza v rámci maloobchodu však chýba, napríklad podiel domácich potravín. Ten je zisťovaný rôznymi metodikami z rôznych zdrojov, pričom výsledky sú často nejednotné.

„Zmena v zisťovaní štatistík, teda kompletná databáza hodnoty potravín od prvovýrobcov, cez spracovateľov až po obchod, by mala priniesť jasný a nespochybniteľný prehľad tvorby hodnoty v sledovaných potravinách a jej prerozdelenia v celom reťazci,“ uviedla Holéciová. Nové štatistické zisťovanie by podľa predkladateľov malo znížiť náklady, pretože úrad nebude musieť vykonávať nákladné zisťovanie spotrebiteľských cien pri navrhovaných potravinách. „Na druhej strane sa súčasne zvýši kvalita dát, pokiaľ ide o reálne spotrebiteľské ceny,“ dodala hovorkyňa.

Štatistická rada úradu, ktorá je poradnými orgánom predsedníčky úradu, bude zasadať 30. júna a má prerokovať návrhy nových štatistických sledovaní až do roku 2017. Predkladatelia požiadavky veria, že zahrnutie obchodu do štatistických údajov vnesie transparentnosť do štatistického zisťovania. „Práve zlepšenie transparentnosti je totiž základom pre vyrovnanie vzťahov v dodávateľských reťazcoch aj na úrovni štátov Európskej únie,“ uzavrela Holéciová.

Súvisiace články

Aktuálne správy