Najväčšie vyrovnanie v americkom automobilovom sektore: Volkswagen zaplatí v USA 15,3 miliárd dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Nemecká automobilka Volkswagen uzavrela s americkými úradmi a tamojšími majiteľovi svojich naftových vozidiel dohodu. Uviedlo to americké ministerstvo spravodlivosti v dokumente, ktorý predložilo súdu v San Franciscu.

Z 15,3 miliárd dolárov dá automobilka Volkswagen v USA desať miliárd na opravy a odkúpenie takmer pol milióna naftových vozidiel, ktoré boli vybavené nelegálnym softvérom pre manipuláciu s emisiami oxidov dusíka, a na odškodnenie ich majiteľov.

Volkswagen by podľa dokumentu mal začať odkúpenie vozidiel v októbri, a to za cenu vypočítanú podľa ich trhovej hodnoty pred jesenným vypuknutím škandálu. Suma vynaložená na odkupy bude podstatne nižšia, ak regulačné úrady schvália firme prípadné opravy a vlastníci vozidiel sa rozhodnú, že si ich nechajú opraviť. Podľa dokumentu ale zatiaľ firma nenavrhla opravu, ktorá by jej vozidlá uviedla do súladu s americkými predpismi. Majitelia dostanú navyše odškodnenie vo výške 5100 až desať tisíc dolárov v závislosti na veku vozidla.

Vlastníci áut ale môžu stále ponuku firmy odmietnuť a podať na ňu samostatnú žalobu. Celú dohodu ešte musí schváliť federálny súd v San Franciscu.

Informovaný zdroj agentúre Reuters navyše povedal, že Volkswagen oznámi oddelené vyrovnanie s najmenej 44 americkými štátmi. To bude firmu stáť minimálne 603 miliónov dolárov. Celkovo pôjde o najväčšie vyrovnanie v americkom automobilovom sektore, povedali právnici agentúre AP. Na firmu podali štáty USA aj trestné oznámenie.

Volkswagen sa na základných princípoch riešenia aféry v USA dohodol už v apríli. Okrem ponuky odkúpiť od majiteľov nelegálne upravené naftové vozidlá je súčasťou aj fond na riešenie otázky nadmerných emisií. Do neho Volkswagen prevedie 2,7 miliardy dolárov. Ďalej vzniká aj fond na podporu zelených technológií v automobilovom priemysle, ten od firmy dostane dve miliardy dolárov.

Škandál prepukol vlani v septembri, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Koncern následne priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 tisíc vozidiel.

Terajšia dohoda sa týka asi 482 tisíc naftových vozidiel s dvojlitrovým motorom, o postupe pri zvyšných 85 tisíc áut s trojlitrovým motorom zatiaľ nebolo rozhodnuté.

Volkswagen po odhalení škandálu v USA priznal, že po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipuláciu s emisnými testami do zhruba 11 miliónov naftových áut. Aféra sa týka aj 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto, ktoré sa už tiež začali zvolávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy