Americká ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku viac, než sa čakalo

Americká ekonomika vzrástla v 1. kvartáli výraznejšie, než sa pôvodne očakávalo, aj keď spotrebiteľské výdavky zaznamenali najslabšie tempo rastu za posledné dva roky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrástol v 1. štvrťroku medziročne o 1,1 %, zatiaľ čo predchádzajúci odhad z mája hovoril o 0,8-% raste. Oproti poslednému kvartálu minulého roka bol však rast stále slabší, keď vo 4. štvrťroku 2015 vzrástla americká ekonomika o 1,4 %.
Pod revíziu smerom nahor sa v 1. štvrťroku podpísali najmä export a firemné investície. Naopak, spotrebiteľské výdavky rástli slabšie, než naznačoval májový odhad. Rast dosiahol len 1,5 %, čo bol najslabší výsledok od 1. štvrťroka 2014. V máji ministerstvo odhadovalo rast spotrebiteľských výdavkov na úrovni 1,9 %.
Aj keď vyhliadky rastu v 2. štvrťroku vyzerajú ešte lepšie než v prípade 1. štvrťroka, šok spôsobený rozhodnutím Británie vystúpiť z Európskej únie by sa mohol rozšíriť v nasledujúcich mesiacoch aj na americkú ekonomiku. Analytici predbežne očakávajú, že v 2. štvrťroku americká ekonomika vzrastie o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy