EK má pripraviť návrh podporného balíčka pre farmárov

Podľa slovenskej ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej, nevyvážená ponuka a dopyt v oblasti mlieka, bravčového mäsa spôsobujú vážne trhové výkyvy a negatívne postihujú farmárov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Európska komisia (EL) má pripraviť návrh ďalšieho podporného balíčka pre farmárov. Zaznelo to po zasadnutí Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo. „Nevyvážená ponuka a dopyt v oblasti mlieka, bravčového mäsa spôsobujú vážne trhové výkyvy a negatívne postihujú farmárov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Rada preto požiadala Európsku komisiu o prípravu ďalšieho podporného balíčka pre farmárov na uľahčenie napätej situácie na trhoch,“ uviedla ministerka poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Podľa komisára pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phila Hogana, produkcia mlieka v EÚ vzrástla za prvé štyri mesiace 2016 medziročne o 5,6 %, čo predstavuje nárast o 2,8 milióna ton. „Vývoz do tretích krajín stále nedokáže pokryť nárast produkcie. Zlepšenie pomeru medzi ponukou a dopytom je preto nevyhnutné,“ uviedol Hogan.

Rada ministrov sa zaoberala aj posilnením postavenia farmárov v spotrebiteľskom potravinovom reťazci. „Posilnenie postavenia farmárov v potravinovom dodávateľskom reťazci a v rámci neho boj proti nekalým obchodným praktikám je jednou z priorít nášho predsedníctva v oblasti poľnohospodárstva. Ide o otázku, ktorú je potrebné riešiť na celoeurópskej úrovni,“ konštatovala Matečná.

Súvisiace články

Aktuálne správy