Boj o Britániu: Obchodné združenie EFTA je pripravené prijať svojho bývalého člena späť

, ČTK Foto: SITA/AP

Európske združenie voľného obchodu (EFTA) je pripravené prijať Británii späť po tom, čo sa jej občania vyslovili pre odchod z Európskej únie. Uviedli to v pondelok podľa agentúry AP predstavitelia združenia. To v súčasnosti sú to Švajčiarsko, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island.

Británia pred viac ako pol storočím pomáhala toto združenie vytvoriť ako protiváhu k Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS), teda predchodcovi Európskej únie. V roku 1972 však Británie z EFTA vystúpila, aby sa stala členom EHS. Švajčiarsky prezident Johann Schneider-Ammann uviedol, že návrat Británie by združenie EFTA posilnil.

Krajiny EFTA nie sú súčasťou Európskej únie, majú s ňou ale uzavretú zmluvu o vytvorení spoločného európskeho priestoru, ktorá zabezpečuje voľný obchod. Uzavretá bola v Porte v roku 1992. Jedinou krajinou, ktorá sa pri prijatí zmluvy zdržala, bolo Švajčiarsko. Krajina má totiž obchod s EÚ vyriešený cez bilaterálne dohody.

Práve scenáre Nórska alebo Švajčiarska sú podľa analytikov tou najpravdepodobnejšou cestou, ktorou sa bude Veľká Británia uberať. Scenárov je ale viac, a nakoniec rozhodnú politici.

Briti sa pre odchod z Európskej únie vyslovili vo štvrtkovom referende. Jeho výsledok vyvolal výkyvy na finančných trhoch a neistotu ohľadom ďalšieho ekonomického vývoja Británie.

Súvisiace články

Aktuálne správy