Poľsko začalo dovoz LNG z Nórska cez terminál Swinoujscie

Prevádzku LNG terminálu v prístave Swinoujscie, ktorého vybudovanie stálo 3 mld. zlotých, krajina tento mesiac začala importom 206 tis. kubických metrov plynu z Kataru. Z Nórska v pondelok Poľsko doviezlo 140 tis. kubických metrov LNG.

Poľská štátna plynárenská distribučná firma PGNIG cez nový terminál na pobreží Baltského mora prijala prvú zásielku skvapalneného zemného plynu (LNG) od nórskej firmy Statoil kúpeného na spotovom trhu. Pondelková dodávka LNG je v objeme zhruba 140 tis. kubických metrov. PGNIG v skoršej časti tohto mesiaca informovala, že v júli neplánuje nakupovať viac LNG na spotovom trhu a bude čakať na atraktívnejšie príležitosti na trhu.

Poľsko začala prevádzku LNG terminálu v prístave Swinoujscie, ktorého vybudovanie stálo 3 mld. zlotých (PLN), tento mesiac dodávkou 206 tis. kubických metrov plynu z Kataru. Išlo o dodávku v rámci dlhodobého kontraktu s firmou Qatargas, ktorý je súčasťou širšieho plánu na redukciu závislosti od dovozu plynu z Ruska. Spoločnosť PGNIG uviedla, že postupne bude kontrakt s firmou Qatargas dopĺňať nákupmi na spotovom trhu, aby ešte viac diverzifikovala svoje portfólio.

Poľsko má v úmysle dovážať z Kataru 1,3 mld. kubických metrov plynu ročne. Poľsko plyn nakupuje väčšinou od ruského Gazpromu, ale prvý LNG terminál a plánovaný plynovod z Nórska umožnia diverzifikáciu dovozu. Krajina sa zároveň chce stať regionálnym plynárenským obchodným centrom.

(1 EUR = 4,4619 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy