Neistota spojená s brexitom bude závisieť od politikov v Británii a EÚ

Neistotu spojenú s brexitom majú v rukách britskí a európski politici, uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Briti sa v referende, ktoré sa konalo minulý štvrtok (23.6.), vyslovili za odchod z Európskej únie (EÚ) po 43-ročnom členstve. Britský premiér David Cameron v piatok (24 6.) ohlásil svoju rezignáciu.
Výsledok brexitu bude závisieť od toho, ako politici zvládnu situáciu, uviedla Lagardeová v nedeľu (26.6.) v Aspene. Ďalší vývoj rizík bude podľa nej závisieť od toho, ako budú politici vystupovať v najbližších dňoch.
Prechod by sa podľa Lagardeovej mal uskutočniť čo najefektívnejšie a najpredvídateľnejším spôsobom, aby sa zmenšila neistota, čo zníži aj riziká.
Lagardeová upozornila, že brexit spôsobil na trhoch volatilitu, ale nie paniku vďaka tomu, že centrálne banky sa pripravili na situáciu a zvládajú svoju prácu. Šéfka MMF minulý týždeň vyzvala politikov v Británii a Európe, aby spolupracovali a zabezpečili hladký prechod k novým ekonomickým vzťahom medzi Britániou a EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy