Prvé čísla: Kvôli Brexitu prišli investori o rekordné dva bilióny dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Výsledok referenda o vystúpení Británie z Európskej únie vyšiel investorov veľmi draho. Podľa údajov spoločnosti S&P Global sa papierová hodnota akcií a ďalších aktív len v piatok celosvetovo znížila o viac ako dva bilióny dolárov. To je nový rekord, ešte nikdy v minulosti neboli straty za jediný deň tak vysoké.

Ako povedal televízii CNBC analytik S&P Howard Silverblatt, predchádzajúci rekord je z obdobia finančnej krízy v roku 2008 a predstavoval 1,9 bilióna dolárov. Kombinovaná trhová kapitalizácia je podľa indexu S&P Broad Market Index teraz takmer 42 biliónov USD.

Burzy od Ázie až po Spojené štáty v piatok v reakcii na Brexit výrazne oslabovali. Z indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, napríklad vyplýva, že 400 najbohatších investorov sveta v piatok kvôli prepadu trhu prišlo v úhrne o 127 miliárd dolárov.

"Brexit je globálne najväčším menovým šokom od roku 2008," uviedol na svojom blogu David Beckworth z organizácie Mercatus Center, ktorá pôsobí pri univerzite George Masona. "To by mohol byť bod zvratu, ktorý zmení súčasné spomalenie globálnej ekonomiky v roku 2016 v globálnej recesii," uviedol. Riziko plynúce z výsledku britského referenda podľa neho urýchľuje besný závod smerom dole pri výnosoch aktív, ktoré sú všeobecne považované za bezpečné. Ceny vládnych dlhopisov bezpečných krajín po celom svete prudko vzrástli, čo tlačí ich výnosy na historické minimá.

Masívny dopyt po bezpečných aktívach podľa Beckwortha prekonáva ponuku. To znamená, že meny ako japonský jen či americký dolár, vládne dlhopisy a zlato zrejme budú pokračovať v raste.

Ekonóm Nouriel Roubini v nedeľu poznamenal, že odchod Británie z EÚ by mohol spôsobiť rozpad celej únie. Podobne sa vyjadril investor George Soros, ktorý napísal, že rozpad EÚ je prakticky nezvratný.

Súvisiace články

Aktuálne správy