Štvrtinu potravín Briti dovážajú z EÚ, a to môže byť problém

, quartz Foto: SITA/AP

Dúfajme, že Briti nestratia chuť do jedla kvôli výsledkom hlasovania za opustenie únie. Budú ju potrebovať v najbližších mesiacoch, keď krajina prehodnotí svoje potravinárske plány.

Bezprostredný následok Brexitu, kolaps hodnoty britskej libry voči doláru a euru, bude mať za následok drahší dovoz potravín do Británie. Vlani vývoz potravín a nápojov dosiahol 18 miliárd libier, naopak dovoz za ten istý rok bol na úrovni. 38,5 miliardy libier. Dnes je ešte ťažké posúdiť, čo v tomto zmysle pre Britov znamená vystúpenie z únie. Čo to bude znamenať pre potravinárstvo a poľnohospodárstvo vo Veľkej Británii zatiaľ nevedno, čiastočne preto, že opustenie silného geopolitického a obchodného bloku hlavnou svetovou ekonomikou je bezprecedentné. "Strednodobý výhľad bude veľmi závisieť na podmienkach rokovania o výstupe, takže je veľmi ťažké vyčísliť ekonomické dopady, alebo dokonca určiť predpisy, ktoré by bol britský obchod stále nútený dodržiavať," povedala Sarah Boumphreyová, analytička Euromonitoru.

Čo sa stane s nákladmi a dostupnosťou rôznych potravinárskych výrobkov v dlhodobom horizonte má viac čo do činenia s obchodnými dohodami zvyšných 27 členských štátov Európskej únie. Jednotná poľnohospodárska politika EÚ uľahčuje Veľkej Británii a európskym štátom nakupovať a predávať tovar, to je len jeden dôvod, prečo britská poľnohospodárska loby a štátny tajomník pre životné prostredie, výživu a záležitostí vidieka tlačili na to, aby Briti v referende hlasovali za zotrvanie v únii.

Teraz sa budú musieť znova prerokovať obchodné a politické vzťahy s každým členským štátom EÚ. Že to bude rozhodujúci proces pre krajinu, ktorá exportuje 70 % svojich potravín a poľnohospodárskych výrobkov do krajín EÚ, asi netreba zdôrazňovať. Ani to, že obchodné rokovania môžu často trvať mesiace alebo dokonca roky, aby sa ratifikovali. Británia bude musieť vymyslieť, ako prepracovať svoje poľnohospodárske poistenia, dotácie a programy starostlivosti o životné prostredie. "Sú tu veľké neistoty v poľnohospodárstve," povedal David Hughes, profesor na Imperial College v Londýne. Ako dodal, EÚ poskytla poľnohospodárom dotácie, ktoré sa už nemusia opakovať, ak Briti z únie vystúpia. A kým nebudú podpísané a uzavreté nové obchodné a tarifné dohody, nemožno očakávať, že sa investori pohrnú do potravinárskych technológií a inovácií vo Veľkej Británii, myslí si analytik Euromonitora Raphael Moreau.

Čo spôsobí Brexit s potravinami

V nasledujúcich týždňoch si spotrebitelia pravdepodobne nevšimnú cenový rozdiel. Mnoho veľkých výrobcov potravín a spracovateľov objednáva produkty pre svoje regióny na štvrťročnej báze, čo znamená, že bude trvať niekoľko mesiacov, než sa vyskytnú nejaké zmeny cien. Dokonca aj vtedy, keď začnú kolísať, je možné, že to spotrebitelia nezaregistrujú, lebo konkurencia medzi predajcami je vo Veľkej Británii skutočne veľká, každý sa bude snažiť tlačiť ceny dole, povedal Hughes. "Očakával by som zvyšovanie na úrovni 1 alebo 2 %, mohlo by to prekvapiť spotrebiteľa? Asi nie."

Medzi jednotlivé produkty, u ktorých analytici Euromonitora predpokladajú zdraženie, patria cukrovinky, hotové jedlá a balené potraviny. Avšak analytici tvrdia, že slabšia libra a zvýšenie cien pri dovoze sa s najväčšou pravdepodobnosťou prejaví na cene čerstvého ovocia a zeleniny. Ďalším produktom je káva. Chuť na kávu v Británii vzrástla počas posledného desaťročia do tej miery, že kávové bôby pridali do oficiálneho koša tovarov používaných pre výpočet miery inflácie v krajine. Vyššie náklady na dovoz by mohli viesť k vyšším cenám. Analytici predpovedajú, že sa tým  maloobchodný objem predaja kávy zníži o približne 172 ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy