Priznanie Lagardeovej: Finančné trhy podcenili výsledok hlasovania o Brexite

, ČTK Foto: SITA/AP

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová uznala pochybenie. Finančné trhy podľa nej značne podcenili výsledok britského hlasovania o odchode z EÚ. Zároveň vyzvala politikov, aby čo najrýchlejšie ukončili obdobie neistoty. Obnovu globálnej ekonomickej dôvery žiada aj Čína.

"Bol tu násilný, brutálny, okamžitý masívne pohyb, keď libra klesla o desať percent," vyhlásila Lagardeová na fóre v Aspene. Nie je ale podľa nej žiaden dôvod panikáriť, pretože centrálna bankári odviedli svoju prácu a na trhu bolo dostatok likvidity.

Lagardeová tiež upozornila, že to, ako bude trh reagovať naďalej, bude závisieť na krokoch, ktoré podniknú britskí a európski politici, aby sa vysporiadali s výsledkom hlasovania a obmedzili neistoty. "V tejto chvíli politici z Británie a z Európy držia túto mieru neistoty vo svojich rukách," vyhlásila.

Politici by tiež podľa nej mali spolupracovať s multilaterálnymi inštitúciami. "Referendum malo zjavný vplyv na medzinárodné finančné trhy. Sme svedkami rastúcej neistoty vo svetovej ekonomike", povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang v rámci prejavu na Svetovom ekonomickom fóre v meste Tchien-ťin na východe krajiny. Nezvyčajne priame vyhlásenie čínskeho predstaviteľa, ktorý len zriedka komentuje záležitosti iných vlád, odráža rozsah potenciálneho vplyvu ekonomických turbulencií v rámci EÚ po britskom referende. EÚ je hlavným obchodným partnerom Číny. "Za týchto okolností potrebujeme spoločne zvládať problémy, posilňovať dôveru a vytvárať stabilné medzinárodné prostredie," povedal Li Kche-čchiang. Podľa jeho slov chce Peking "jednotnú a stabilnú EÚ" a "stabilnú a prosperujúcu Veľkú Britániu".

Súvisiace články

Aktuálne správy