EasyJet upozornil na pokles zisku za svoj tretí kvartál

Pokles dopytu v máji a júni podľa firmy znížil jej zisk za jej tretí štvrťrok pred zdanením približne o 28 mil. GBP. Brexit pritom zhoršuje jej výhľad.

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet upozornila na negatívne vplyvy na zisk za jej účtovný tretí kvartál, čiže za apríl až jún. Za dôvod označila štrajk francúzskych leteckých dispečerov, preťaženie letiska Gatwick a nepriaznivé počasie. EasyJet, ktorý je druhou najväčšou európskou nízkonákladovou leteckou firmou, zároveň uviedol, že počas tohtoročného leta je pravdepodobná dodatočná neistota spotrebiteľov po britskom referende, ktoré rozhodlo o odchode Británie z EÚ.

Robin Byde, analytik spoločnosti Cantor Fitzgerald, po upozornení firmy easyJet zredukoval svoju prognózu zisku prepravcu za účtovný rok 2015/16 o 14 % na sumu 633 mil. libier (GBP). EasyJet uviedol, že narušenia prepravy v máji a júni a tragédia lietadla spoločnosti Egyptair viedli k vráteniu 1 061 leteniek a k poklesu dopytu. To podľa firmy znížilo jej zisk za tretí štvrťrok pred zdanením približne o 28 mil. GBP. Ešte v máji easyJet hovoril, že naplní prognózu analytikov, ktorí vtedy v priemere predpokladali zisk za účtovný rok 2015/16 v objeme 721 mil. GBP.

EasyJet uviedol, že v dôsledku neistého výhľadu po odhlasovaní brexitu očakáva v druhej polovici tohto roka medziročný pokles príjmov na sedadlo pri konštantných výmenných kurzoch prinajmenšom o 4 až 6 percent. Spoločnosť konštatovala, že nedávne pohyby cien palív a výmenných kurzov v tomto roku zvýšia jej náklady o približne 25 mil. GBP.

(1 EUR = 0,80750 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy