Mnohé britské firmy zvažujú zmraziť prijímanie nových zamestnancov

V reakcii na výsledok referenda o vystúpení Británie z Európskej únie niektoré britské firmy plánujú pozastaviť prijímanie nových zamestnancov. Pre BBC to uviedla organizácia Institute of Directors (IoD) zastupujúca manažérov firiem.
Podľa prieskumu medzi tisíckou svojich členov organizácia IoD zistila, že približne štvrtina plánuje proces prijímania nových zamestnancov zmraziť a zhruba 5 % firiem uvažuje o prepúšťaní. Na doterajšej úrovni chce tempo prijímania ponechať takmer tretina podnikov. Z celkového počtu oslovených firiem sa zhruba dve tretiny vyjadrili, že rozhodnutie britských voličov bude mať na ich biznis negatívny vplyv.
Generálny riaditeľ IoD Simon Walker pre BBC povedal, že „manažéri sú veľmi, veľmi znepokojení. Takmer polovica z nich sa obáva, že ostatné členské štáty EÚ budú chcieť Britániu potrestať“.
Ako dodal, nemyslí si, že tí, ktorí hlasovali za brexit, si uvedomovali, že hlasujú „za ústavný a ekonomický chaos“. Dodal však, že asi polovica z manažérov združených v IoD je presvedčených, že musia ísť ďalej. „Nemá cenu plakať nad rozliatym mliekom. Musíme veriť, že situácia firiem sa opäť zlepší, no bude to veľmi ťažké,“ dodal Walker s tým, že sa to na dlhý čas odrazí na raste ekonomiky a dôjde aj k stratám pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy