Akcie v EÚ kvôli Brexitu klesajú, španielske po voľbách svoju pozíciu upevňujú

, ČTK Foto: SITA/AP

Európske akcie začali týždeň poklesom, za ktorým naďalej stojí nervozita po hlasovaní o vystúpení Británie z Európskej únie. Strácajú hlavne akcie bánk a touroperátorov. Výrazne ale posilňujú akcie v Španielsku, k rastu im pomáha výsledok parlamentných volieb.

Paneurópske indexy STOXX 600 a FTSEurofirst 300 krátko po začatí seansy strácali 0,6 až 0,7 percenta. Neskôr však straty prehĺbili a po 11:00 SELČ už strácali 1,8 a 1,5 percenta.

Hlavný index britských akcií FTSE 100 pred poludním odpisoval viac ako jedno percento. V piatok, čo bol prvý deň, kedy trh mohol na takzvaný Brexit reagovať, index odpísal 3,2 percenta. Vo štvrtkovom referende sa pre vystúpenie z EÚ vyslovilo približne 52 percent hlasujúcich občanov Británie.

V prudkom poklese dnes pokračujú akcie britských bánk, strácajú ale aj akcie ostatných európskych bánk. Tie by mohli dokonca vykázať rekordný dvojdňovej pokles. Index európskych bánk od rána stráca viac ako päť percent a je blízko úrovne, na ktorú sa prepadol v reakcii na dlhovú krízu v eurozóne v roku 2011.

Prepadu sa nevyhli ani ďalšie finančné spoločnosti. Index poisťovacích firiem STOXX Europe 600 odpisuje štyri percentá a je najnižšie od decembra 2013.

Najhoršie si vedú talianske a britské banky, akcie talianskych UniCredit a Intesa sú proti piatku nižšie o viac ako sedem percent. Talianska vláda oznámila, že zvažuje pomoc tamojším bankám, aby zabránila ďalšiemu poklesu cien ich akcií. V Británii akcie Royal Bank of Scotland a Barclays dopoludnia odpisovali viac ako desať percent, akcie Credit Suisse spadli na rekordné minimum. Európske banky už tento rok stratili tretinu svojej hodnoty.

Niekoľko touroperátorov medzitým varovalo, že Brexit bude mať dôsledky na ich hospodárenie, čo stiahlo celý sektor dole asi o štyri percentá. Aerolinky EasyJet klesli o 17 percent na najnižšiu hodnotu za tri roky a strácajú aj ďalšie letecké spoločnosti, ako je IAG, Ryanair, Lufthansa alebo Air France-KLM.

Úplne iná situácia je v Španielsku, kde index IBEX hneď ráno pridával asi tri percentá. Víkendové parlamentné voľby v Španielsku vyhrala vládnuca Ľudová strana premiéra Mariana Rajoya, ktorá si oproti predchádzajúcim voľbám z decembra polepšila.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy